Субота, 20.04.2024, 01:53 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2011 » Лютий » 17 » Говорили-балакали, посідали і почали збирати речі на вихід... кожен п'ятий медик
08:43
Говорили-балакали, посідали і почали збирати речі на вихід... кожен п'ятий медик
Медична рада. Не такий старий, як давній клуб центральної уманської лікарні. На столі три пляшки мінералки, за довгим столом, який мав би за задумом (та коли те було?) накриватись червоним оксамитом, представники усіх лікарень міста. Їх не так багато, але суттєво. Центральна, яку ще часом звуть «першої совєцькою», дитячі лікарня та поліклініка, чутки про виселення останньої ширяться швидше за бацили грипу, фтизіатрична, інфекційна (два відділення – дитяче та доросле), станція переливання крові, доросла поліклініка, психіатрична лікарня, яку, подейкують, мають об’єднати з туберкульозною (мало тим бідним людям у кризу психіку підірвали – на черзі підривання усіх органів)…
Виступає начальник відділу охорони здоров’я Сергій Токунов. В 2010 зробили, доробили і навіть переробили. Нудно, але кілька моментів цікавих:
В 2010 році на медицину було виділено 52,9 мільйонів гривень.
В 2011 – 47,2, на потреби не вистачає 11,5 мільйонів. Що цікаво – минулого року всьому міському бюджету не вистачало 13 мільйонів.
Висновок – будуть скорочувати. Економити будуть на зарплаті, потреби в якій на 2018 осіб становить 51 мільйон. Реально ж зайнято в місті 1961 ставка, що становить укомплектування на 93%. Скільки працює на півставки чи чверть – не відомо. Хоча з калькулятором можна прикинути, що кожному 5-му на зарплату цього року немає.
Кого скорочуватимуть?
В першу чергу ставки. Забиратимуть півставки і сумісництва, в другу чергу (яка може виявитись першою) пенсіонерів. Економія тут сумнівна, адже персонал отримує в середньому 1000-1300, хоча за словами наступної виступаючої Лариси Качанової, головного санітарного лікаря, лікар отримує 2600, медсестра – 1400. Зал під час її виступу обурено гудить і вимагає середньої зарплати.
Скорочиватимуть ліжка, відповідно і тих, хто їх обслуговував. А за Бюджетним кодексом, повинні скоротити усі відділення не первинної ланки, а саме: ЛОР, дитячу хірургію, урологію, очне віділення, кардіологію. Те, що у кардіології черга на два тижні вперед стоїть – то дрібниці. Оптимізація вимагає жертв, напевне, і людських. Лікуватись законодавство пропонує в області...
Виступає завідуючий терапевтичним відделенням Сергій Мельничук. В залі починають шарудіти газетами, позіхати. Правда і тут, попри статистичні малозрозумілі поняття з промілями дещо цікаве. Хворі лежать в середньому 10,2 дні. Далі цитатою: «Хворі лежать, та не залежуються». Нарікає на рентгенапарати, які більше не працюють, чим працюють. А на знімках мало що розбереш. То й справді, хай скорочують – нащо ж така допомога?
Озвучують цифри стоматологи і педіатри. Зал відверто уже грається мобільними телефонами, читає та тихцем говорить.
Нарешті кінець. Усі збираються на робочі місця, аж тут вихоплюється з місця голова профкому міської лікарні Світлана Єгорова: «У мене питання. Нашим працівникам за січень дали тільки по сто гривень. Як нам жити? Відповів заступник міського голови Петро Паєвський : «Ми усі гроші перерахували. Питайте в бухгалтерії» Виявляється бухгалтер щось наплутала і невчасно здала звіти. Тепер понад тисячу уманців мусить сидіти на воді.
Тим часом поруч з поліклінікою хворі і ті, хто б радий похворіти вдома, та треба довідку. Тому вимушені стояти годинні черги під кабінетами і платити за кожен папірець, який їм видадуть.
Оптимізація медицини… Аби порахувати усі деталі скорочення, додадуть ще кількість бухгалтерів. А от санітарочку, яка бігає зі шваброю на мінімальну зарплату, мабуть, скоротять… Оптимізація ж…

Джерело: http://blog.kp.ru/users/3642705/post152014015/
Переглядів: 755 | Додав: Sofi
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]