Субота, 20.04.2024, 00:55 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2010 » Жовтень » 8 » Янукович вдвічі скоротив кількість Шевченківських премій
09:42
Янукович вдвічі скоротив кількість Шевченківських премій

Президент Віктор Янукович своїм указом затвердив нове положення про Національну премію імені Шевченка та її комітеті, продовживши таким чином розпочате ще влітку реформування.

Новим указом скорочується кількість щорічних премій до п'яти в десяти номінаціях: література, літературознавство, мистецтвознавство, кінематографія, музичне, театральне, концертно-виконавську, народне, декоративно-прикладне та образотворче мистецтво.

Положення про присудження Премії імені Шевченка, підписану в 2005 році президентом Віктором Ющенком, передбачало щорічне вручення до десяти премій.

Як повідомила вчора заступник глави адміністрації президента Ганна Герман, рішення про скорочення кількості премій було прийнято на першому засіданні комітету в новому складі.

"Це підвищить престиж премії і збільшить грошову винагороду. Останнім часом Шевченківська премія девальвувалася через те, що її отримували все підряд, іноді за відверто бездарні твори", - зазначила Герман, не уточнивши суму премії в 2011 році.

Нагадаємо, 5 липня Віктор Янукович звільнив Миколу Жулинського, який очолював комітет Шевченківської премії з 2008 року, і призначив замість нього поета Бориса Олійника. Через тиждень глава держави затвердив новий склад комітету. В адміністрації президента кадрові перестановки пояснили необхідністю підвищити престиж премії.

Національна премія імені Шевченка була заснована в 1961 році і присуджується щорічно 9 березня, в день народження Тараса Шевченка. У 2001 році президент Леонід Кучма присвоїв їй статус вищої державної нагороди і створив комітет Шевченківської премії, що займається відбором кандидатів. Кожен із лауреатів отримує диплом, медаль та грошову винагороду, розмір якого змінюється кожен рік (у минулому році - 160 тис. грн).

Переглядів: 619 | Додав: Sofi
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]