Четвер, 28.03.2024, 09:59 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2011 » Квітень » 19 » Молоді націоналісти взялися наводити лад біля пам’ятних знаків розстріляних підпільників
21:31
Молоді націоналісти взялися наводити лад біля пам’ятних знаків розстріляних підпільників

Молоді УНА-УНСОвці біля села Текучої вшанували пам’ять загиблих у 1944 році підпільників ОУН-УПА наведенням ладу на місці їхнього розстрілу. У 1944 році тут було розстріляно місцевих підпільників-націоналістів Андрія Коваля на прізвисько Голуб та вояка на прізвисько Кучугура. Ім’я другого партизана так і залишилось невідомим нащадкам. Обох було розстріляно радянськими вояками, які винищували українських націоналістів у роки війни, як посібників німців. Хоча протягом 1941-43 років німці також розстрілювали українським партизанів ОУНівців. Адже останні воювали одразу проти двох регулярних армій.

-  Ми спілкувались з людьми у Текучій. На жаль, ніхто з них навіть приблизно не знає, кому біля села встановлений хрест. – розповідає Микола Лупинос, один з ініціаторів вшанування героїв національно-визвольного руху на Уманщині.

Залізний хрест у лісі поблизу Текучої було встановлено наприкінці 90-х років. Одним з ініціаторів тоді став поет Анатолій Лупинос, який невдовзі помер. Для сина Миколи підтримувати справу батька – честь. 

Переглядів: 642 | Додав: Sofi
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]