Четвер, 28.03.2024, 23:56 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2011 » Жовтень » 29 » Організаторам зухвалого пограбування музею в Умані винесено вирок
09:05
Організаторам зухвалого пограбування музею в Умані винесено вирок
Мистецьких крадіїв схопили. Організаторам зухвалого пограбування музею в Умані, про яке першими розповіли журналісти «Вiкон», суд виніс вирок. Серед злодіїв виявилися ті, хто мав найпильніше охороняти національне надбання – директор музею і один із очільників уманської міліції.

Уманська музейниця Оксана Слюсаренко згадує, що картини, які висіли в кабінеті директора музею, їх попросили на виставку до райвідділку уманські міліціянти.

Оксана Слюсаренко, старша наукова працівниця Уманського краєзнавчого музею:

Вони пояснили, що чекають в гості високопоставленого генерала і хочуть йому продемонструвати, що вміють не тільки злочинців ловити, а ще й цікавляться мистецтвом.

Затяжів до мистецтва на той самий час і тодішній очільник СБУ у Ямпільському районі сусідньої Вінниччини.

Валерій В'язловський, колишній очільник ямпільського управління СБУ:

Мені підприємці робили ремонт у кабінеті, а стіни голі – попросив картини.

Двох правоохоронців поєднало знайомство з очільником водоканалу Ямполя. Пан Прилипко картини з обох музеїв, повіз не на тимчасові вернісажі до міліції та СБУ, а в сільську хату, де замінив на копії. Підробки й повернули в музеї.

Оксана Слюсаренко пригадує, як музейники негайно звернулися з заявою про крадіжку художніх цінностей до служби безпеки і як півроку вірили словам слідчих, що ті розслідують справу. Врешті, звернулися до журналістів.

Оксана Слюсаренко, старша наукова працівниця Уманського краєзнавчого музею:

Як потім виявилося, працівники СБУ лише ходили і робили вигляд, що щось розслідувають, аж поки не вийшов ваш сюжет.

Наступного дня після виходу в ефір розслідування «Вiкон» порушили кримінальну справу, але трохи запізно. За ті півроку директор музею Микола Вихристюк, що пізніше суд його визнав учасником викрадення картин, устиг завдати музеєві ще більшої шкоди.

За часів керівництва музеєм Миколою Вихристюком, установа втратила не тільки кілька картин, а й ціле приміщення. Вихристюк погодився продати цілий музейний корпус родині радника мера Умані.

Продали музейний корпус доньці радника міського голови Бодрова – пані Чирві – за ціною трикімнатної уманської квартири. Слідство і суд у справі викрадення картин тривало три з половиною роки. Та музейників більше непокоїть не кара за злочин, а доля картин. Із сімох, поцуплених в Умані, назад повернули 5. Зокрема й досі не знайшли картину Тетяни Яблонської «Квітневий день». Донька художниці певна – і не шукали. Ця картина Яблонської орієнтовно коштує приблизно сто тисяч доларів.

Гаяне Атаян, художниця, донька Тетяни Яблонської:

Картина моєї матері, та що була підмінена – вона не повернута і схоже на те, що її ніхто не шукає.

Суддя присудила всім по 5 років позбавлення волі з конфіскацією. Але шанувальників мистецтва в нараменниках під варту не взяли. Вони готують апеляцію.

Переглядів: 651 | Додав: Sofi
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]