Четвер, 28.03.2024, 10:59 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2012 » Березень » 28 » Премія «Великий Їжак»
20:41
Премія «Великий Їжак»

Журі Літературної премії «Великий Їжак» — першої української недержавної премії для сучасних авторів найкращих україномовних книг для дітей — визначилося із коротким списком премії.

28 березня 2012 року о 13.00 озвучено імена 9 фіналістів премії, один із яких згодом отримає головну нагороду в розмірі десять тисяч гривень.

 

Список фіналістів подається в алфавітному порядку:

 

1. Юрій Бедрик. «Тьотя Бегемотя»

2. Валентин Бердт. «Мій друг Юрко Циркуль»

3. Василь Голобородько. «Віршів повна рукавичка»

4. Михайло Григорів. «Зелена квітка тиші»

5. Сашко Дерманський. «Чудове Чудовисько в країні жаховиськ»

6. Дзвенислава Матіяш. «Казки П’ятинки»

7. Олекса Росич. «Джованні Трапатоні»

8. Марина Павленко. Тетралогія для підлітків: «Русалонька із 7-В»

9. Роман Скиба. «Баламутинки»

 

У прес-конференції, яка відбулася у МО "Дзиґа" (вул. Вірменська, 35), взяли участь члени Журі Літературної премії «Великий Їжак» сезону 2011-2012 рр. Оксана Кротюк (письменник, літературний редактор журналу "Малятко", журналіст, м. Київ), Тетяна Качак (доцент кафедри філології та методики початкової освіти Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, м. Івано-Франківськ), Маріанна Кіяновська (письменник, перекладач, директор Літературної премії «Великий Їжак», м. Львів), а також члени Комітету і співзасновники премії — Мар’яна Савка (поет, головний редактор "Видавництва Старого Лева", м. Львів) та Уляна Гнідець (Президент Центру дослідження літератури для дітей та юнацтва, м. Львів), Ростислав Лужецький (художник, книжковий дизайнер, автор численних мистецьких проектів).

17 березня 2012 року Літературна премія "Великий Їжак" була презентована на Міжнародному книжковому ярмарку у Лейпцигу; на зустрічі з директором Лейпцизької книжкової виставки Олівером Зіллє досягнута домовленість про те, що наступного року переможець премії поїде на Лейпцизький ярмарок-2013.

Крім того, вже найближчим часом будуть підписані договори про партнерство і співпрацю з кількома європейськими книжковими преміями, у яких є номінація "дитяча література"; відповідно, українські дитячі письменники — фіналісти премії зможуть брати участь у міжнародних літературних заходах.

З 28 березня і до 20 травня відбудуться кілька всеукраїнських письменницьких турів, у рамках яких заплановано зустрічі авторів дитячих книг (фіналістів премії) з їхніми маленькими читачами, літературні майстер-класи. Крім того, у рамках інформаційної кампанії по всій Україні відбуватимуться презентації найкращих українських дитячих книг.

Зараз організатори премії докладають усіх зусиль, щоби книги-фіналісти конкурсу (всього — 14 книг, бо у Марини Павленко — тетралогія про Русалоньку із 7-В, а в Сашка Дерманського — дві книги про Чудове Чудовисько) потрапили в бібліотеки, насамперед — у бібліотеки невеликих міст і сіл.

Оголошення лауреата та вручення премії відбудеться 25 травня 2012 р. у м. Жовкві у рамках проекту "Від великого до малого".

Контакти:

Маріанна Кіяновська: +38067 720 93 41

Мар’яна Савка +38067 760 10 82

е-mail: markian@op.pl

      mkiyanovska@gmail.com

      velykyi.yizhak@gmail.com

      marjana.savka@gmail.com

Довідка:

Літературна премія «Великий Їжак» – перша українська незалежна недержавна премія для автора найкращої сучасної україномовної книги для дітей, незалежно від його місця проживання та місця видання книги, заснована в жовтні 2011 року.

Засновниками премії є Громадська організація «Фундація соціокультурного розвитку» та Громадська організація «Центр дослідження літератури для дітей та юнацтва».

Це всеукраїнський соціальний гуманітарний проект, який має низку культурних і просвітницьких цілей, зокрема – повернути сучасну україномовну дитячу книгу в українську провінцію і сприяти укомплектовуванню найкращими українськими дитячими книгами бібліотек у невеликих містах і селах.

Ми прагнемо привернути увагу співвітчизників до дитячої літератури. Водночас ми хочемо сприяти комерційному успіху книг, які утверджують традиційну для української літератури гуманістичну систему цінностей.

Щороку журі визначає дев’ять кращих сучасних дитячих україномовних книг, і серед них — найкращу українську дитячу книжку.

Засновниками передбачено максимально демократичний механізм висунення на премію книг для дітей, написаних українською мовою.

Премія унікальна за своєю концепцією: автори, чиї твори потраплять до «списку фіналістів», опиняться у центрі ретельно організованої інформаційно-рекламної кампанії, що поширюється на всі регіони України та, у співпраці зі ЗМІ та бібліотеками, охоплює дітей у сільській місцевості.

Структура Літературної премії «Великий Їжак» значною мірою повторює структуру кількох найвпливовіших премій, що забезпечує максимальну об’єктивність при виборі переможця. До Комітету премії входять знані в Україні, харизматичні особистості – Григорій Гусейнов, письменник, лауреат Шевченківської премії; Уляна Гнідець, президент Центру дослідження літератури для дітей та юнацтва; Юрій Макаров, відомий тележурналіст; Володимир Панченко, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія»; Сергій Руденко, керівник інтернет-проекту "Буквоїд"; Мар’яна Савка, головний редактор "Видавництва Старого Лева"; Леонід Фінберг, головний редактор видавництва "Дух і літера"; Тарас Федюк, поет, лауреат Шевченківської премії, Маріанна Кіяновська (автор ідеї премії). Комітет щороку обирає новий склад журі премії.

До журі Літературної премії "Великий Їжак" сезону 2011-2012 року входять: Леся Демська (письменниця, старший науковий співробітник Інституту літератури АН України, голова журі сезону 2011-2012), Таня Щербачен­ко (письменниця, дослідник дитячої літератури), Іван Андрусяк (письменник, критик), Оксана Кротюк (письменник, працівник редакції журналу "Малятко", журналіст), Оксана Приходько (творчий директор журналу для дітей "Жила", журналіст), Тетяна Качак (доцент кафедри філології та методики початкової освіти Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника (м. Івано-Франківськ), Маріанна Кіяновська (письменник, перекладач, директор Літературної премії «Великий Їжак»).

Переглядів: 759 | Додав: Sofi
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]