П`ятниця, 29.03.2024, 03:40 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2013 » Лютий » 19 » Програма для п’ятикласників без Тараса Шевченка, Івана Франка та Лесі Українки
13:50
Програма для п’ятикласників без Тараса Шевченка, Івана Франка та Лесі Українки
З нової програми для 5-го класу, за якою навчатимуть п’ятикласників уже з 1 вересня, зникли імена видатних історичних постатей та поняття "Українська держава”. Про це пише кандидат педагогічних наук, доцент кафедри історії України Запорізького національного університету Сергія Терно.

"В програмі для п’ятого класу не зазначено жодної персоналії в жодній із частин. Перше знайомство з історією України в школі постає без історичних постатей, що взагалі є нонсенсом”, – наголошує Сергій Терно.

 

Він також зазначає, що нова програма з історії для 5-го класу дуже ущільнена.

 

"Замість п’ятьох тем  – лише три розділи. Кількість годин залишилася без змін (35), але здійснено суттєвий перерозподіл часу на висвітлення славетних та знакових сторінок історії України.

 

Картина видається більш ніж жахливою: замість 27 годин на вивчення доленосних подій української історії за старою програмою п’ятикласникам відтепер доведеться опановувати їх лише протягом 12 годин”, – пише Сергій Терно.

 

Крім того, змінено й формулювання в програмі для 5-го класу: замість "Київської держави” – "київські князі”; замість "Козацької республіки та Української козацької держави”  – "Українське козацтво у битвах і походах”; замість "Відродження Української держави в 1917-1920 рр.” – "Українці в революції 1917-1920 рр.” тощо.

 

"Отже, зникає поняття "Українська держава”, натомість постають окремі знеособлені фігури князів, козаків тощо. Не менш значущим для розгляду є подання подій 1917-1920 рр. Зверніть увагу як зміщено акценти у представленні змісту навчання – це не Українська революція, це не відродження Української держави, а просто на просто українці в революції”, – наголошує науковець.

 

Сергій Терно також вважає, що автори нової шкільної програми з історії України "навіюють нам думку, що не було ніякої української держави, не було видатних українців, які обстоювали ідею української державності”.

 

"Речі можна називати по-різному, однак така заміна імен має на меті применшення значення української історії, прищеплення почуття меншовартості”, – наголошує науковець.

 

Автор стверджує, що з навчальної програми для учнів 5-го класу з історії України, яка затверджена у 2012 році, та за якою навчатимуть учнів п’ятих класів, зникли Богдан Хмельницький, Тарас Шевченко, Михайло Грушевський, Іван Франко, Леся Українка та багато інших творців української нації.

 

Натомість Міністерство освіти й науки, молоді та спорту повідомляє, що  на 1 лютого 2013 року підручники для 5-го класу ще перебували у рукописах.

 

Окрім того, в Міністерстві освіти зазначають: "Вчителі історії на сьогодні не поставлені в жорсткі регламентуючі рамки стосовно викладу тих чи інших історичних подій та ролі політичних осіб в історії України. Так, вчитель може за власним розсудом збільшувати або зменшувати кількість годин на вивчення тієї чи іншої теми…”.

 

У січні 2013 року Міністерство освіти вилучило з переліку осіб, про яких необхідно знати для того, щоб скласти цьогорічне ЗНО з історії України, імена Бандери та Шухевича. Натомість до переліку історичних персоналій додано першого секретаря ЦК Компартії більшовиків Георгія П’ятакова та відомого більшовика Миколу Щорса.

 

Як повідомлялось раніше, «Свобода» закликала бойкотувати «підручник історії для 5 класу.

 

Нагадаємо, у серпні управління освіти Львівської міської ради повідомило про рішення закупити для шкіл міста дві тисячі підручників історії України, в яких Голодомор 1932-1933 років представлений як геноцид, а Українська повстанська армія – як борці за свободу України.

 

Тоді Табачник виступив проти цього рішення, проте львівська влада відмовилася його скасувати.

 

Пізніше Львівська облрада вирішила закупити альтернативні підручники для всіх шкіл області.

Переглядів: 1678 | Додав: Sofi
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]