П`ятниця, 19.04.2024, 18:15 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2010 » Листопад » 18 » Шок! Погром вандалів в уманській "Софіївці"
19:45
Шок! Погром вандалів в уманській "Софіївці"

Іллюстрація до новини "Статую, що приваблювала до Умані романтиків зі всього світу, сторожеві
Статую, що приваблювала до Умані романтиків зі всього світу, сторожеві "Софіївки" довелося збирати по частинах
Фото: Костянтин ПАДЕЦЬКИЙ
Розбито статую Венери, викрадено десятки рідкісних рослин і решітки каналізації...

Відразу дві напасті захопили найбільший парк Європи – уманську "Софіївку". З настанням осінніх темних вечорів парк почав страждати від візитів вандалів та… геїв.

За останні два тижні в парку було розбито статую Венери-купальниці, викрадено 11 решіток зливової каналізації, кілька десятків рослин рідкісних видів, в тім числі тую, яку днями привіз директор Іван Косенко з Польщі. У відповідь охорона почала робити засідки. І натрапила… на одностатеві пари, що цілуються по кущах, колючи один одного щетиною…

Начальник охорони парку Анатолій Браславський у шоці від останніх подій. Особливо після того, як почувши вночі шурхіт у кущах, охоронці знайшли там пару бороданів, що цілувалися. Проте охорона продовжує полювати на вандалів. За його словами, у "Софіївці" орудує ціла банда, яка знімає чавунні решітки, розбиває та здає їх на брухт. Цьогоріч було викрадено 60 секцій металевого паркану огорожі парку з боку Нової Умані. Збитки ж, завдані крадіями, за договором, має компенсувати охоронна фірма. На жаль, за нинішніх тендерних умов, кількість охоронців удвічі менша, аніж повинно бути на такій території. Озброєні вони лише балончиками зі сльозогінною речовиною та гумовими палицями. Тому не дивно, що проникнути на територію магазину "Флора "Софіївки" та викрасти рослин на суму 8 тисяч гривень було не складно. Дивує те, що працівники охоронної структури знайшли крадіїв, передали їх до міліції, та далі справа так і не рушила. Анатолій Браславський сумнівається, що крадії будуть покарані, навіть якщо їх і вдасться упіймати, адже за останні два роки жоден з тих, кого ловили у парку, перед судом так і не став. Декого з крадіїв мобільних телефонів і золотих ланцюжків, які "працюють" в парку, охоронці фотографують на власні телефони, аби хоч якось туристи, в разі крадіжки, могли упізнати.

Сьогодні приватне підприємство "Охоронна фірма "Євро" організовує у парку нічні засідки, адже це єдиний шанс спіймати злочинця на гарячому. Інколи "на гачок" потрапляє зовсім інша "рибка", як-от місцевий бард Сергій Цюрко, який зайшов у парк в компанії ще двох людей набрати води з джерела. Його обурила вимога охоронця негайно покинути територію та погроза двоствольною зброєю, яка насправді виявилась металопластиковою трубкою. З іншого боку, у темряві охоронець подумав, що гітара в чохлі за спиною барда – черговий "трофей" злодія…

ДОВІДКА "ПРЕС-ЦЕНТРУ":

Перші статуї у "Софіївці" з’явилися на початку ХІХ століття. Про скульптуру Венери-купальниці над джерелом "Гіпокрени" відомо з 1846 року. На початку 1950-х років парк віддав кілька скульптур на реставрацію до Київських реставраційних майстерень. Звідти до Умані повернулися вже копії. Отже, зруйнована днями скульптура Венери – це копія середини ХХ століття, виконана з оргскла, схожого на білий мармур.

Підготував: Олена ОРЛОВА
Джерело: "Прес-Центр"
Переглядів: 645 | Додав: Sofi
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]