Четвер, 25.04.2024, 21:33 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2011 » Березень » 1 » У Христинівці 23 лютого матір викинула свого сина з вікна другого поверху лікарні на асфальт
23:01
У Христинівці 23 лютого матір викинула свого сина з вікна другого поверху лікарні на асфальт

За місяць до цього 35-річна Тетяна Шевчук уже намагалась вбити дитину кухонним ножем. Тоді їй завадили рідні. Семенка, якому 1,5р. від матері сховали у дитячому відділенні Христинівської ЦРЛ до рішення суду про позбавлення її батьківських прав. Чому матір була у лікарні з сином, ніхто чітко не пояснює. У тому, що жінка викинула дитя з вікна звинувачують журналістку однієї з центральних газет, яка зробила з неї жертву і героїню та радила не віддавати дитину на утримання держави до рішення суду. Наразі хлопчика чекає тривале лікування. Його матір - ув’язнення або психіатричний заклад.

Семен – третя дитина Тетяни. Є 14-річний Іван, який живе з чоловіком від першого шлюбу в Умані та 8-річна Софійка від другого шлюбу, яка віднедавна рідну матір панічно  боїться та мешкає у батька і його рідних.

Селяни Верхнячки, розповідають, що проблеми з психікою жінка має ще з 1995 року. 

Тетяна старша із трьох дітей у родині. Навчалась добре. Після 9-и класів поїхала учитись у педагогічний коледж до Умані, потім на вчителя молодших класів в педуніверситеті.  Велике студентське кохання, яке заполонило серце та всі думки, прийшло у 19 років. Проте, як розповідає сусідка Марія, мати, Ніна Сергіївна, не схвалила наміри уманського хлопця одружитись з дочкою. Коли донька привезла хлопця знайомити з батьками, то почула категоричне «ні».

- Її заміж не пустили. Мати сказала, що мала і учитись треба - каже сусідка Марія, - то вона нахапала усяких таблеток. Напилась їх у дворі. Це було під зиму. Я у лікарню бігла в одній сорочці і пальті, аби встигнути врятувати.

- Вона була аж синя тоді, майже 12 годин без свідомості, - розказує в.о. головного лікаря Христинівської ЦРЛ Володимир Губський, - ми її врятували новим на той час методом гемасорбції. Тетяна залишилась жива.

Після спроби суїциду та тривалого лікування, Тетяні дозволили вийти заміж. Вона переїхала до Умані, де народився Іван. Проте через якийсь час життя не заладилось. Тетяна з сином повернулась у Верхнячку. Працювала то там - то там у школах району. Надовго ніде не затримувалась через дивність свого характеру та безпричинні прогули.

За якійсь час зустріла свого другого  чоловіка, 33-річного Олексія Шандровського. Вісім років тому народилась Софійка. Проте і тут життя не склалось

- Вони сварились, Таня казала, що Олексій бив її, - розказує мати Тетяни Ніна Сергіївна, - а як воно там було, хіба я знаю, коли я у Верхнячці, а вони – у Христинівці.

Найбільше від сварок страждав син Іван, який просив батька забрати його до себе в Умань. Документально справа про те, що старший син  буде жити з батьком, вирішилась тихо і не помітно. У родині Шандровських розігрувалась інша сімейна драма - між чоловіком та дружиною, яка врешті-решт закінчилась розлученням у 2005 році. Мови про те, з ким залишиться тоді дочка, не йшлось. Софійка разом з матір’ю повернулась в оселю матері до Верхнячки.

- Вона того Альошу діставала. Жалілась в усі інстанції, особливо, коли дізналась, що він знов одружився, - розказує сусід Олександр, - злилась, що він малі аліменти платить, а сам вікна поміняв у себе вдома. Вона тільки гроші любить. А саме ніде довго не робила.

Як розповідає журналіст газети, «Христинівська сорока» Олександр Нєситов, який слідкував за справами родини у суді, з 2007 році родина Тетяни Шевчук опинилась на обліку служби у справах дітей Христинівської РДА як кризова родина. Причиною цьому стало те, що до міліції потрапила 5-річна дівчинка, яка о 22-й годині гуляла по перону на залізничній станції «Христинівка». Працівники служби вияснили, що це донька Тетяни Софійка, яка проти ночі мандрувала до бабусі Валентини Олександрівни Шандровської у Христинівку.  Тікала дитина від матері уже не вперше.

-          Софійка уже більше як два роки живе у бабусі, - каже сусідка Шандровських Любов Мєтьолкіна, - гарно глядять її, все купляють.

Не зважаючи на те, що донька Тетяни Софійка понад два роки фактично проживала з батьком та його матір’ю, Тетяна Шевчук продовжувала на неї отримувати аліменти від Олексія і навіть добивалась їхнього збільшення.  Періодично влаштовувала сцени колишнім чоловіку та свекрусі. Забирала час від часу дівчинку до себе.  В 2009 році Тетяна Народила сина Семена, батьківство якого також приписувала Олексію Шандровському.

- Якось Софійка розповіла мені про те, що мама її збудила серед ночі і сказала, щоб вставала – вона її зарубає сокирою, - розказує Надія Адаменко, начальник служби у справах дітей – Тетяна цього заперечувати не стала. Розказувала, що вона не хоче цих дітей.

 Дівчинку тоді, у середині 2010 року, від матерів відборонила бабуся. Вона ж і звернулась по допомогу у службу в справах дітей. Тетяні Шевчук порадили пройти обстеження у черкаській обласній психоневрологічній лікарні у Смілі, адже після невдалого суїциду і перебування в комі жінка з 1995 року знаходилась на обліку у христинівського психіатра. Тетяна погодилась. Дітей на місяць на утримання взяла держава. Софійку відвезли у дитячий притулок до Умані, Семена поклали у дитяче відділення христинівської лікарні. Після повернення з обстеження Тетяна забрала дочку і сина додому. Того ж дня вночі її матір Ніна Сергіївна викликала Надію Адаменко, щоб негайно забрали дівчинку назад, бо Тетяна намагалась убити дитину сокирою. Таким чином, Софійка знов опинилась в притулку, звідки її забрала бабуся Валентина Олександрівна Шандровська, яка подала документи на присудження опіки над дочкою йому. За словами служби у справах дітей, Олексій Шандровський не проти забрати і меншого сина Тетяни, батьківство якого не визнає, але тільки після того, як матір позбавлять батьківських прав.

 – Він боїться Тетяну, - каже Надія Адаменко.

Тетяна Шевчук, в свою чергу, теж почала боротись за доньку, життям якої мало цікавилась. Писала заяви про побиття чоловіком, знімала побої, скаржилась на працівників райдержадміністрації. Сусіди причиною такої раптової боротьби за доньку називають аліменти. Адже Тетяна практично жила на ті кошти, які отримувала на дітей.

За словами журналіста «Христинівської сороки» Олександра Нєситова, на одному із судових засідань, де він був присутнім, зі словами: «Забирали Софійку – беріть і Семенка!» роздягла і кинула сина в одному памперсі на стіл чоловікові. При цьому збила дитиною мікрофон. Але після засідання забрала сина назад. Софійка законно залишилась під опікою чоловіка.

На початку 2011 року Тетяною зайнялась христинівська прокуратура. Жінка намагалась убити Семена кухонним ножем. Дитину боронила бабуся Ніна Сергіївна та брат Тетяни Сашко. Після цього випадку Семена знов забрали в лікарню, аби захистити від посягань на його життя, за рішенням органу опіки та піклування Верхняцької селищної ради. Прокуратура ж порушила справу щодо позбавлення її прав на усіх трьох дітей. Яким жінка після посягання на життя дитини опинилась в лікарні, міліція не пояснює.

- Офіційно Тетяна Шевчук батьківських прав не позбавлена. Тому заборонити їй бути з дитиною ми не можемо, – говорить виконуючий обов’язки Володимир Губський. – поводилась вона спокійно, жодних нарікань на неї не було.

Офіційно забрати дитину після місячного перебування на обстеженні в лікарні повинні були 22 лютого. Проте Тетяна Шевчук, порадившись по телефону з кимось, відмовилась віддавати сина. За словами Володимира Губського, Тетяна розказувала медперсоналу, що її консультує юрист одного зі ЗМІ. Саме непрофесійні поради жінці заради можливої сенсації, на думку лікаря, могли стати причинами того, що психічно неврівноважена матір викинула дитя з вікна.

«Не вам і ні кому» - з таким вигуком, за словами свідків події, Тетяна кинула власного сина у вікно палати через скло, коли до неї о 8:30 23 лютого прийшли, щоб забрати Семена у Черкаський дім дитини.

За словами начальника Христинівської кримінальної міліції Романа Рижука, жінка вибила скло рукою і кинула дитя на асфальт. Проте руки Тетяни неушкоджені. Вони ушкоджені у міліціонера, який намагався врятувати дитину.

Зараз жінка перебуває у слідчому ізоляторі в Умані. Їй інкримінують доведений до кінця замах на вбивство. На неї чекає психіатрична експертиза, по результатам якої -  позбавлення волі від 7 до 15 років, або закритий лікувальний заклад.

- Під час першого допиту Тетяна Шевчук говорила, що вона це зробила заради того, щоб її сина не віддали на органи. Потім стала говорити, що і сама планувала стрибнути з вікна. – розказує Павло Чекаленко, заступник начальника кримінальної міліції по слідству, - зараз же навіть не цікавиться станом дитини, поводиться спокійно та холоднокровно.

Семен Шевчук у свідомості, самостійно їсть. За словами завідувача відділення анестезіології та інтенсивної терапії уманської міської лікарні Валерія Мироненка, де першу добу перебував хлопчик, стан стабільний, середньої важкості. До нього навідується бабуся Ніна Сергіївна Шевчук.

- Що ж тепер? То ж дитина калічкою залишитись може. Віддала б – їй би легше було, - говорить сусідка Марія, на очах у якої розгорталась драма Тетяни Шевчук. – Вона ж бідолашна хвора. Кров гарячу має. Їй діти і мішали часом через те.

Софія КРИМОВСЬКА

Переглядів: 1084 | Додав: Sofi
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]