Субота, 20.04.2024, 15:08 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2011 » Липень » 3 » В Умані почистили єдину водойму з безпечною водою
06:44
В Умані почистили єдину водойму з безпечною водою

Легенди про десятки потоплених у ній машин підтвердились

В Умані почистили гранітний кар’єр, відомий у місті, як Новий. З глибини 17 метрів дістали екскаватор, мікроавтобус, велосипед, десяток машин. Підприємець, який організував роботи, стверджує, що потопельників на дні не було. А містом тим часом ширяться чутки про риб-людожерів…

Вісімдесятисемитисячне місто Умань не має жодної водойми, в якій можна було б плавати. Натомість має кількагектарний кар’єр з чистою водою, який за два десятки років обріс легендами. Далеко за містом відомі моторошні історії про «розбірки» 90-х та численних потопельників, яких скидали сюди в машинах, прив’язаних до мотоциклів чи з камінням на шиї. Але це ніколи не заважало найбільш відчайдушним плавцям поїхати за місто, аби покупатись не в замулених ставках міста, а у прозорій, майже блакитній, воді. Міська ж санстанція кілька років поспіль забороняє навіть ноги мочити у міських водоймах через небезпеку зараження лептоспірозом.

Затоплений екскаватор і розборки 90-х

Ще на початку 90-х на гранітному кар’єрі за містом видобували каміння для потреб міста і не тільки. Нині уманці згадують різне: одні розповідають, що глибина його була з два дев’ятиповерхових будинки, інші стверджують, що зі скелі дна не було видно ще у 80-х.

В середині 1990-х років, коли Умань за рівнем грабунків та розбірок зі стріляниною порівнювали з післявоєнною Одесою, кар’єр почав активно наповнюватись водою. Справа в тім, що видобування граніту офіційно було прикрито і, відповідно, помпа, яка щоденно відкачувала звідси воду, теж зупинилась. Зі скелі в трьох місцях пробивались водоспади, які за кілька років підняли рівень води мінімум на 10 метрів. Відтоді і почали розказувати, що глибина кар’єру близько 20, 30 або й 40 метрів. Прямо пропорційно росла і кількість жертв бандитів. Усі оповідки та плітки могли потягти на добрий кримінальний серіал і навіть на фільм жахів. Адже говорили не лише про злочинців, які топлять своїх жертв, але й про сомів-людожерів, які поїдають небіжчиків.

Легенд більшало з кожною трагедією

Трагедії на кар’єрі дійсно траплялись. Велика глибина біля самого берега та любов деяких відпочивальників до оковитої не раз призводила до трагедії. Потопельника діставали водолази і одразу після цього містом розповзались хижі подробиці вічної мерзлоти на дні кар’єру та небіжчиків, яких там по кілька десятків. І нібито всі вони у воді з розплющеними очима і дивляться на водолаза.

Минулого року одна з таких трагедій породила навіть історію про те, що втопили чоловіка гігантські риби, які відгризли руки і ноги. Між іншим, риба уводі і справді величезна.

Легенди розвіюють забудовники

Пару років тому місцевий бізнесмен Микола Поліщук взяв місце навколо кар’єру в оренду з ціллю побудувати навколо 43 котеджі. Один нині майже закінчили зводити. Стихійний пляж, який тут влаштували уманці, прикрили, перекопали дорогу до нього. Його обіцяють згодом влаштувати на березі водойми, проте не цього і навіть не наступного року. Днями ж бізнесмен запросив водолазів із Запоріжжя для того, щоб дістати все, що на дні.

Окрім екскаватора, який затопило тут у 90-х, із дна дістали близько 10 легкових автівок. З глибини 17 метрів (саме такою виявилась найглибша точка водойми) дістали кузовну машину, мікроавтобус, велосипед та купи металобрухту.  За словами підприємця Миколи Поліщука, водолази при піднятті техніки з дна використовували ті ж засоби, що й на морі, коли підіймають кораблі. Металеву бочку кріплять до затопленого об’єкту та накачують повітрям, яке виштовхує усе на поверхню води.

Підприємець стверджує, що ніяких тіл на дні не було. Проте більшість уманців лише розводить руками:

- Риби поїли…

Переглядів: 2972 | Додав: Sofi
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]