Середа, 24.04.2024, 00:38 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2011 » Квітень » 11 » Поблизу Собківки підлітки спалили 150 га очерету... Врятувати вдалось тільки двох свиноматок з поросятами
18:54
Поблизу Собківки підлітки спалили 150 га очерету... Врятувати вдалось тільки двох свиноматок з поросятами

Біля Собківки 1 квітня підлітки спалили майже половину території землі, яка призначена для відтворення рідкісних птахів та звірини. Врятувати вдалось тільки двох свиноматок з поросятами. Птахи загинули.

- Підпалили очерет підлітки, - розповідає заступник голови  товариства мисливців та рибалок «Уманське» Валерій Курганський, - їх бачив єгер.

Доганяти дітвору єгер не став, тому що вогонь швидко розповсюджувався – потрібно було терміново гасити.  Ця територія Уманського району, загалом у 300га, призначена для природного відтворення птахів і звірини. Полювання та навіть перебування тут людей заборонене. Висота вогню, за слова очевидця події, громадського інспектора з екології Юрія Мулька, сягала 4-6 метрів. Тушити його почав єгер сам, намочивши куртку водою та накрутивши на палицю. Уже за кілька хвилин до нього долучились ще один єгер та двоє хлопців-помічників. Гасили вогонь перш за все навколо дикої свиноматки, яка за два дні до цього привела поросят. Свинка боронила дітей від вогню, накривши їх собою.  Інша самка дикого кабана своїх двотижневих поросят вивела з вогню сама. Остаточно пожежу загасили уманські рятувальники. Спинити вогонь вдалось за чотири метри від свинки та поросят.

Збитки, завдані природі, порахувати важко. У цій місцевості щорічно гніздиться до сімдесяти пар качок, живуть фазани та інші пернаті. Цю ж територію для виводку діток облюбували дикі кабани. Наступного року свині можуть сюди не повернутись, адже ділянку тварина вважатиме небезпечною.

- Птахи, які почали гніздитись, загинули у полум’ї. - Говорить Юрій Мулько. – Самка під час висиджування пташенят з гнізда не злетить. 

За словами голови товариства мисливців та рибалок і громадського інспектора з екології Юрія Мулька, цієї весни практично в кожному селі спалюють траву, очерет та обрізане гілля. Одні в такий спосіб знищують сміття, проте є й такі, дії яких не мають жодної мотивації. Так 5-го квітня у Добрій Маньківського району працівники товариства склали протокол на непрацюючого чоловіка. Він випалив 10 гектарів очерету поблизу ставка у селі.

- Він навіть не зміг вигадати, для чого це робить. Казав, що молодим очеретом кормитиме коня. Хоча коні очерету не їдять. – Розказує Валерій Курганський. – На жаль люди навіть не задумуються, що в очереті і траві живуть птахи, мілка звірина, комахи. Підпалюючи, навіть не розуміють, що накоїли.

Довідка

За спалювання опалого листя на землях сільгосппризначення передбачений штрафи: для фізичних осіб – 170-340 гривень, посадовцям – 850-1190гривень. За знищення та пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, уздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків вогнем чи іншим способом винного можуть притягти до кримінальної відповідальності – штрафу 5100-8500 гривень або позбавити волі  на строк від 2 – 5 років. Окрім цього винний сплачує вартість заподіяної шкоди.

Софія КРИМОВСЬКА

Переглядів: 693 | Додав: Sofi
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]