Субота, 27.04.2024, 04:53 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2011 » Листопад » 28 » Уманське ліоб’єднання «ЛітО» відсвяткувало 195-річчя
16:44
Уманське ліоб’єднання «ЛітО» відсвяткувало 195-річчя

Одне з найстаріших літугрупувань в Україні уманське «ЛітО» відзначило ювілей. Протягом двох століть воно змінювало назви, «штаб-квартири», голів та учасників. Сьогодні поети та прозаїки зустрічаються при міському відділі культури. В різні часи місцями зустрічі ставали «Софіївка», підвали навчальних закладів та установ, наймані квартири, бібліотеки, ресторани та навіть колишні церкви.

Уманське літературне об’єднання «ЛітО» відзначило 195-річчя від дня заснування. Перше україномовне літугрупування в Україні було створено в 1811 році у Василіанському колегіумі  (при монастирі). Троє приятелів школярів створили гурток «За-Го-Гра», одним з них був дід Максима Рильського.  Хлопці писали вірші українською та випускали самвидатівський журнал. Місцем натхнення для них стала «Софіївка».

Дендрологічний парк «Софіївка» і сьогодні став центральним місцем, де збираються літератори. Приміщення для святкування ювілею «вічно бідним та голодним» гостинно надав директор парку, професор Іван Косенко.  

Сьогодні до структури «ЛітО» входять усі літугрупування міста:  в навчальних закладах і навіть в інтернет-просторі.  Об’єднанню на рівні міста передували зустрічі поетів на квартирах відомих уманців: лікаря Крамаренка (наприкінці 19 століття), в стінах театру-цирку (початок 20-го століття), у колишній церкві Святих Кирила та Мефодія при училищі садівництва (у 20-х роках минулого століття) у підвалах тодішнього педінституту (1995-96 роки),  в редакціях газет. В 2011 основні заходи літераторів міста почали проходити в дендрологічному парку «Софіївка».  Другий рік поспіль в парку проводиться відкритий дводенний всеукраїнський літфестиваль.

Умань свого часу дала Україні двох голів нинішньої Національної спілки письменників України та стала осередком літературного процесу початку 20-го століття.  

Софія КРИМОВСЬКА
Переглядів: 642 | Додав: Sofi
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]