П`ятниця, 03.05.2024, 09:03 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2010 » Квітень » 13 » Cходи старого будинку в Умані сто років ховали скарб
12:43
Cходи старого будинку в Умані сто років ховали скарб
Іллюстрація до новини "Знайдені Валерієм Москаленком у цьому будинку раритети прикрашають експозицію музею"
Знайдені Валерієм Москаленком у цьому будинку раритети прикрашають експозицію музею
Фото: Костянтин ПАДЕЦЬКИЙ
Серед знайдених предметів – не лише речі домашнього вжитку та іграшки, а й реліквії, чия ціна на чорному ринку сягає більше десятка тисяч євро. Це дореволюційний фотоапарат, "чарівна лампа"-кінопроектор та набір для приготування кави і чаю.

Несподівану знахідку виявив уманчанин Валерій Москаленко. Він придбав кімнату у старезному будинку на вулиці ім. Ленінської "Іскри". У дореволюційні часи дім називався Дворянським, і тут жили найбільш заможні уманчани. Щоб провести водогін, чоловік вирішив зняти старі дерев’яні сходи. А під ними стояла скриня…

– Усе відмінно збереглося, – розповідає директор Уманського краєзнавчого музею Юрій Торгало. – Серед речей також були сховані мило, чай, банка варення, бутель вина та старі листи. З одного боку це свідчить, що люди думали, що від’їздять ненадовго, хоча виїздили поспіхом. За листами ми дізнались, хто ж заховав усе це. В будинку проживав Іван Осипович Сук із двома дітьми і дружиною. Чоловік займався орендою землі та вирощуванням зернових. Незадовго до від’їзду він саме продав 10 вагонів зерна по 86 копійок за пуд. Був він заможним, мав австро-угорське підданство. У 1918 році, коли до Умані підійшли більшовики, він евакуювався разом із сім’єю. Знайдені речі унікальні. Їх ціну навіть важко уявити. Особливо цікавий кінопроектор. Роль ліхтаря виконує… спиртівка, а кадри провертати потрібно вручну. Збереглася навіть плівка, і ми можемо дізнатись, які ж фільми дивились у ті часи уманчани. Сьогодні ми уже виставили знахідки в експозицію. Шовкову сукню випрали, і вона засяяла білизною. На дотик – справжній шовк зовсім не такий, як сучасний.

Цей скарб став першим, який в роки незалежності уманчани добровільно здали до музею. Досі в експозиціях зберігається багато знахідок, виявлених на Уманщині із 1950 до 1989 року. Тут і монети, і срібний посуд.

Підготував: Костянтин ПАДЕЦЬКИЙ
Джерело: "Прес-Центр"
Переглядів: 664 | Додав: Sofi
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]