П`ятниця, 03.05.2024, 08:20 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2010 » Вересень » 2 » Кількість сільських шкіл на Черкащині поменшала
15:18
Кількість сільських шкіл на Черкащині поменшала

Іллюстрація до новини "Багато дітей Черкащини День знань святкували в нових школах. Старі визнано малокомплектними..."
Багато дітей Черкащини День знань святкували в нових школах. Старі визнано малокомплектними...
Фото: Сергій КОСЕНКО
Цього року перший дзвоник, який символізує День знань, вже не задзвенить у трьох школах Смілянського, Городищенського та Звенигородського районів Черкащини. Місцеві відділи освіти зупиняють роботу цих сільських шкіл, оскільки в них вже майже немає кому вчитися. Сільські громади дають на це згоду.

Крім того, відбулося злиття ЗОШ №1 та ліцею міста Монастирища у навчально-виховний комплекс. Втім, попри оптимізацію та укрупнення мереж шкіл, масового закриття в області не буде.

– Через недостатню кількість дітей ліквідовано школи у селі Набоків Городищенського району, Чемериське Звенигородського, тимчасово припинила роботу школа у селі Самгородок Смілянського, – зазначає "Прес-Центру" перший заступник начальника Головного управління освіти і науки Черкаської облдержадміністрації Галина Гаврилюк. – Учні, які раніше навчалися в цих школах, продовжать здобувати освіту в школах сусідніх сіл та міст.

За словами Галини Гаврилюк, якість наданої освіти у таких малокомплектних школах не є достатньою, і дитина отримує менший обсяг знань. Дітей з класів, де менше п'яти учнів, переводять на індивідуальне навчання. Замість запланованої норми діти мають на тиждень всього 5 навчальних годин. Їм не викладають фізичну культуру, трудове навчання, малювання, музику тощо.

– Утримання школи, розрахованої на 200–300 осіб, в якій навчається до десяти учнів, вимагає значного фінансування з місцевих бюджетів, – говорить Галина Миколаївна. – Приміщення закладів освіти, які призупиняють свою діяльність, все ж залишаються на балансі відділів освіти.

Про оптимізацію шкіл заявив і губернатор Черкащини Сергій Тулуб під час проведення обласної конференції освітян. На думку Сергія Борисовича, потрібно окреслити чіткі напрямки роботи та визначити пріоритетні завдання освітньої галузі, не оминаючи увагою заклади освіти у сільській місцевості та вирішуючи питання оптимізації освітньої мережі.

– В області функціонують 194 малокомплектні школи, фінансування яких призводить до надмірних бюджетних витрат, однак не дозволяє забезпечити належну якість загальноосвітнього процесу, – зазначив губернатор.

Однак, щоб розпочати оптимізацію, слід забезпечити навчальні заклади шкільними автобусами. Нині в області діє близько 80 одиниць, а потрібна ще сотня.

Свою думку "Прес-Центру" висловила і колишній начальник Головного управління освіти і науки облдержадміністрації Олена Фещенко.

– Я категорично проти закриття шкіл у селах, – заявила Олена Василівна. – Якщо буде збережена школа – діятиме й село. Адже без освіти воно втрачає привабливість перед інвесторами і людьми, які займаються фермерськими господарствами. Крім того, слід піклуватися про здоров'я дітей, які мають долати чималу відстань, щоб дістатися школи у сусідньому селі.

Як каже Олена Фещенко, досвід ліквідації дошкільних навчальних закладів через десять років спричинив дефіцит місць у садочках, і тепер батькам слід ставати у черги. Така ситуація чекає і на школи.

Набоківську школу одні відкрили, інші закрили

– Відтепер 25 учнів Набоківської школи у Городищенському районі продовжать навчання за три кілометри від села у навчальних закладах Городища, – розповів начальник відділу освіти Городищенської райдержадміністрації Сергій Чабан. – Цю школу вже закривали у 2005 році. Однак колишня влада зробила у ній косметичний ремонт, і через рік діти продовжили навчання.

Як зазначає Сергій Чабан, під час першого закриття в селі виникли протиріччя з приводу призупинення роботи школи. Нині ж громада дала добро, оскільки в школі залишилося всього 5 учнів у різних молодших класах. Тому задля повноцінної освіти батьки добровільно попереводили дітей навчатися в Городище.

Натомість відбудували Драбівську школу

На щорічній серпневій конференції освітян начальник Головного управління освіти і науки Черкаської ОДА Іван Шарапа заявив, що нарешті завершилось вісімнадцятирічне будівництво Драбівської загальноосвітньої школи.

З Черкаського обласного бюджету 2010 року було виділено 9,65 млн грн. на добудову цієї школи, що і дозволило завершити об'єкт до початку нового навчального року.

ДОВІДКА "ПРЕС-ЦЕНТРУ":

– Цьогоріч очікується, що в перший клас в області піде близько 10,5 тисячі дітей.

– У всьому Канівському районі навчається 1869 дітей, а в одній спеціалізованій школі №17 міста Черкаси – 1812.

– Школи, які вже декілька років як припинили діяльність, але не ліквідовані, тому що відповідні територіальні громади не дали згоди на ліквідацію: Копіюватська ЗОШ, Курилівська НВК, Степанецька ЗОШ, Пекарівська ЗОШ (Канівський р-н), Петрушківський НВК (Корсунь-Шевченківський р-н), Аполянська ЗОШ (Уманський р-н), Красносільська ЗОШ (Чигиринський р-н), Жовтневський НВК (Чорнобаївський р-н), Потоківський НВК (Катеринопільський р-н), Тальнівська приватна ЗОШ.

Підготував: Анна ОСТАПЧУК
Джерело: "Прес-Центр"
Переглядів: 621 | Додав: Sofi
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]