П`ятниця, 26.04.2024, 01:11 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2010 » Грудень » 21 » Лялька-мотанка в галереї
19:05
Лялька-мотанка в галереї
Різдвяний світ народної ляльки. Пірнути у дитячі фантазії минулих століть сьогодні можете і ви. 21 грудня в уманській картинній галереї відкрилась виставка полянецьких майстринь. Українські ляльки-мотанки, зроблені не лише за всіма правилами, які існували кілька століть тому, але й з використанням вікових рушників. Це вам не Барбі та Кен, і навіть не дерев'яні коники та ведмедики, набиті тирсою, наших бабусь (тобто тих, кому у дитинстві пощастило бавитись іграшками). Це наче таємниче казкове діство. А ще тут можна побачити і традиційні "миколайчики" - обрядову випічку на день Миколая.
Майстрині Анна Фабрічі, Ірина Утяніна та Світлана Архіпова усіх гостей частували печивом та кавою по-віденські.
Виставка триватиме протягом усіх різдвяних свят.

По питанню придбання ляльок-мотанок звертайтесь за телефонами майстринь:
Світлана Архіпова - 093 816 46 76
Ірина Утяніна - 068 281 54 00
Анна Фабрічі - 093 299 07 90

Фотографії ТУТ: Лялька-мотанка
Переглядів: 1463 | Додав: Sofi
Всього коментарів: 4
Аватар не встановлено!
Рейтинг: 0
Им’я: Ірина Жулай
Написав(ла): veselka | Дата: 21.12.2010, 21:12 


Рівненська лялька-мотанка найбільша в Україні

Витвір рівненської майстрині Ірини Зайцевої визнали рекордом. Величезна лялька-мотанка з грубого льону потрапила у Книгу рекордів України.

— Я дуже люблю наші поліські ляльки, які робить рівненська майстриня Ірина Зайцева, — зізнається заступник міського голови Рівного Галина Кульчинська. — І от якось я їй замовила ляльку в людський зріст. Іра тоді довго мовчки на мене дивилася і кліпала очима, але ні слова не сказала. А місяць тому телефонує: я зробила вашу ляльку. Я здивувалась, бо про неї вже й забула, а вона — зробила.
Ляльку заввишки 160 сантиметрів поставили в кабінеті у Галини Кульчинської. Сама вона каже, що будь-хто може прийти і сфотографуватись з нею. Це зробив начальник міського управління у справах сім’ї, молоді та спорту Сергій Шевчук. А потім надіслав ці знімки у Книгу рекордів України. Там рівненське диво визнали справжнім рекордом — найбільша в країні народна лялька. Зроблена Василина (так назвали рекордсменку) з льону, і прикрашена архаїчною поліською вишивкою. А от обличчя у неї — немає. Така традиція.
— Я цілий рік виношувала ідею, як зробити цю ляльку, — розповідає майстриня Ірина Зайцева. — Головне і найскладніше завдання було — вигадати таку велику й підходящу основу. Добре, що знайшовся майстер, який за це взявся. А далі — три місяці роботи, вишивання — і лялька готова.
Пані Кульчинська ляльку у майстрині викупила, як і обіцяла. Втім, кажуть, зійшлися на цілком символічній ціні. Василину оцінили дешевше, аніж вишиванку. Але суму не називають.
— Мені вже натякали, щоб подарувала Василину в музей, але я ще не готова її комусь дарувати, — каже Галина Кульчинська.

0  
1
Рейтинг: 1
Им’я: Софія Кримовська
Написав(ла): Sofi | Дата: 21.12.2010, 21:13 


дай посилання!
0  
2
Рейтинг: 1
Им’я: Софія Кримовська
Написав(ла): Sofi | Дата: 21.12.2010, 21:13 


а то у плагіаті звинуватять нас)))
0  
3
Аватар не встановлено!
Рейтинг: 0
Им’я: Ірина Жулай
Написав(ла): veselka | Дата: 21.12.2010, 21:22 


даю.
http://www.gazeta.rv.ua/articles/view/2010-12-09/16801.html
0  
4
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]