Субота, 20.04.2024, 09:37 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Листопад » 7 » Метр детективу
21:57
Метр детективу
Одним із класиків детективного жанру вважають ізраїльтянина, колишнього черкащанина Леоніда Словіна.

Один із 50 провідних майстрів російськомовного детективу (за версією "Литературной России"), співавтор братів Вайнерів, автор сценаріїв популярних гостросюжетних серіалів, Леонід Словін, виявляється, народився у Черкасах.

2 листопада Леонідові Семеновичу, який нині живе і працює в Ізраїлі, виповнилося 79 років. З дитинства майбутній письменник мріяв розкривати злочини, тому й не дивно, що він обрав спеціальність юриста. У 1952 році закінчив Московський юридичний інститут і за розподілом потрапив у Кострому – адвокатом.

Але не адвокатська праця приваблювала Леоніда Словіна. Він мріяв служити у карному розшуку. І врешті-решт його мрія здійснилась – Леонід Семенович потрапив на службу в міліцію. Про свій перший день в органах він розповів у оповіданні "Свій серед чужих".

Того дня якраз "пов’язали" групу квартирних крадіїв – вони саме "обмивали" вдалу крадіжку. Двох із них, зовсім п’яних, відправили у витверезник. Тож першим дорученням новенького міліціонера стало – разом з напарником забрати злодіїв звідти і доправити у відділення.

Як пише письменник, адвокатів у міліції недолюблюють. Тож і напарник поставився до нього дещо ворожо. Із витверезника той повів щуплого і маленького злочинця, а новачку "довірив" звіроподібного велетня, всього в татуюваннях. Кожної хвилини новоспечений оперативник чекав, що здоровань розвернеться і вдарить його, як це заведено у злодіїв – розставленими пальцями в очі. Але – обійшлося. Тільки згодом молодий міліціонер дізнався: справжнього злочинця з витверезника конвоював його напарник, а він сам ішов позаду "своєї людини"...

Оперативна робота одразу захопила Леоніда Семеновича, і він швидко дослужився до начальника відділу розслідувань. Здобутий досвід спонукав узятися за перо. 1965 року вийшов перший детектив Леоніда Словіна – "Така робота". А потім з’являлися нові й нові...

Врешті, літературна праця взяла гору, і Словін з міліції пішов. З’явилося більше часу для роботи, і вже незабаром Леонід Семенович став відомим письменником. Його книжки виходили мільйонними накладами, перекладалися іноземними мовами, його співавторами виступали славетні брати Вайнери, його книжку "На темному боці Місяця", перекладену французькою мовою, включили у знамениту "Чорну серію" паризького видавництва "Галімар". Словін виступив як автор сценарію цілої низки художніх фільмів і серіалів, зокрема "Додатковий прибуває на другу колію", "На темному боці Місяця", "Кодекс мовчання"...

1995 року Леонід Словін переїхав із Росії в Ізраїль. Не припинив писати детективи і там – у його нових творах російські детективи розслідують за кордоном злочини міжнародної російської мафії.

Підготував: Максим СТЕПАНОВ
Джерело: "Прес-Центр"

Переглядів: 794 | Додав: Sofi
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]