П`ятниця, 26.04.2024, 16:02 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Жовтень » 9 » Пам’ятник Івану Гонті буде, але не в Умані, а в Христинівці
15:46
Пам’ятник Івану Гонті буде, але не в Умані, а в Христинівці


Навколо теми встановлення пам’ятника Гонті та Залізняку в Умані дискусії тривають уже кілька десятиліть. У 60-х роках 20 століття до 200-річчя подій Коліївщини було виготовлено і затверджено проект пам’ятника ватажкам визвольного руху, але відтоді справа далі не рушила.


Проект пам’ятника в уманському краєзнавчому музеї


Місцем розташування пам’ятника мала стати територія навпроти сучасного заводу «Мегомметр», де, власне, і розгорнулись події 1768 року, майстерно описані у поемі Тараса Шевченка «Гайдамаки». Щодо реальності подій, описаних у розділі «Гонта в Умані» написано чимало. Піддають сумніву і  вбивство Гонтою власних синів, доводячи, що мав він лише дочок, і те, скільки саме було вбито євреїв та поляків у місті. Дослідники подій Коліївщини знаходять свідчення того, що серед гайдамаків були і поляки, і євреї, та лише біднота. Справа в тім, що у 18 столітті Умань – велике торговельне місто, центр так би мовити «бізнесового» життя на великій території. І вся торгівля тут зосереджена у руках польських та єврейських магнатів. Повстання було закономірною подією. А закономірністю будь-якого збройного повстання стає кровопролиття. Оцінювати різанину 1768 року з точки зору сучасності можна по-різному, але для селян Іван Гонта та Максим Залізняк були героями. Не дарма у них шукали заступництва, про них ще за життя почали складати легенди.

Минула майже чверть тисячоліття, а в Умані й досі ніяк не дійдуть згоди, чи варто пам’ятнику Гонті і Залізняку стояти на місці колишньої міської фортеці. Чи влада боїться думки брацлавських хасидів, чи конфлікту з Польшею? А, може, фінансові інтереси окремих людей стають назаваді?..

Поки уманська адміністрація думає, у Христинівці добудовують постамент, вимощують бруківку, будують капличку, встановлюють ліхтарі. Саме тут за ідеєю та активною участю міського голови Миколи Наконечного встановлюють пам’ятник герою Івану Гонті.


Роботи травають


Місце, де стоятиме Гонта, вибирали прискіпливо. Адже кожен, хто заїжджає у місто, повинен бачити його. Територія сучасної Христинівки належала йому. За словами міського голови Миколи Наконечного, обов’язок нащадків і земляків – вшанувати.

Урочисте відкриття і освячення планується на 24 жовтня на 12:00. Організатори обіцяють театралізоване дійство, цікаву урочисту програму та частування.


Софія Кримовська

Переглядів: 1028 | Додав: Sofi
Всього коментарів: 2
Аватар не встановлено!
Рейтинг: 0
Им’я: Алексей
Написав(ла): 45tom | Дата: 09.10.2009, 16:12 


Чудовий матеріал,змушує задумуватися над нашою історією.Складною,ще не вивченою досконало,бо знаходиться постійно під прицілом політики,а не об'єктивної і правдивої історії. Дякую за матеріал.
+1  
1
Рейтинг: 1
Им’я: Софія Кримовська
Написав(ла): Sofi | Дата: 09.10.2009, 16:16 


Тема важка. Навмисно не стала заглиблюватись..... Я не історик, просто уманчанка, якій болить ставлення влади до власної історії.
Дякую, Олексію!
0  
2
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]