Субота, 04.05.2024, 03:26 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2010 » Січень » 23 » Рятуючись від цін на газ, Уманщина повертається у "кам’яний вік"
22:15
Рятуючись від цін на газ, Уманщина повертається у "кам’яний вік"
Одразу на двох великих підприємствах Умані – у міському краєзнавчому музеї та готелі "Умань", встановили нові котли, які працюватимуть на вугіллі.

І якщо музей обрав котел вітчизняного виробництва, готель "Умань" став першим підприємством міста, повністю обладнаним автоматичною німецько-польською системою автономного опалення. Завантажують її лише один раз на добу... Досі усі установи Умані обігрівались газом – кілька років тому урочисто закрили останню котельню, що працювала на вугіллі...

Як не замерзнути і не збанкрутувати – такі проблеми довелось розв’язувати керівникам підприємств. Як розповідає виконувач обов’язків директора музею Юрій Торгало, у них грошей не було ні на новий котел, ні на централізоване опалення. Якби ж зустріли зиму неопаленими приміщеннями, то експонатам вартістю десятки мільйонів гривень приснився б гаплик. Допомогла міська рада – виділила кошти на придбання котла вітчизняного виробництва, який спалює кілька відер вугілля на 4-6 годин роботи.

Керівництво ж готелю пішло шляхом високих технологій – вони розпочали екстремальне утеплення. Бо на обігрів 5 тисяч квадратних метрів готелю потрібно 45 тисяч гривень на місяць. Тому першим кроком стало відключення від централізованого опалення та установлення автоматичного котла на твердому паливі. Другий крок – заміна вікон на склопакети.

– Я задоволена, – розповідає директор готелю Наталя Подольська. – Тепер ми сплачуємо 15 тисяч гривень на місяць і маємо стабільну температуру.

Нині в Умані не залишилось жодного приватного підприємства, що використовує обігрів від центральної тепломагістралі. Усі вони перейшли на автономне газове опалення. Проте стрибок цін на газ змушує власників шукати альтернативні джерела тепла. Котли подвійного горіння на твердому паливі здатні працювати на будь-якому виді палива – спресованій стружці, брикетах, вугіллі чи дровах.

Підготував: Костянтин ПАДЕЦЬКИЙ
Джерело: "Прес-Центр"
Переглядів: 732 | Додав: Sofi
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]