П`ятниця, 03.05.2024, 06:59 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2010 » Травень » 22 » "Санта Лучія в кирзових чоботах" Марини Павленко
10:49
"Санта Лучія в кирзових чоботах" Марини Павленко
Одразу дві історії, історії непростих жіночих доль, описала у своїй повісті "Санта Лучія в кирзових чоботах" уманська письменниця Марина Павленко (Умань: Алмі, 2010. - 132с.).
В основу книги лягли реальні історії: одна - доля італійки Леї, інша - українки Наталі Миколаївни.

Життя Леї (Олени Петрівни, як з часом починають називати її односельці з Осітної) - вдовина доля колгоспниці радянських часів, яка велінням долі опиняється з трьома дітьми в Україні 50-х років, опиняється уже вдовою, бо чоловік помирає після перетину радянського кордону при загадкових обставинах. Розповідь у книзі напрочуд захоплива, авторка постійно тримає у напрузі завдяки майстерному переплетінню сучасного Леї, спогадів та роздумів з вічним питання до померлого чоловіка "Що ж ти наробив, Семене?". Лише у часи незалежності Лея наважується розповісти, що насправді сталося з чоловіком. Сюжет захоплює подробицями життя радянських колгоспників, які письменниця майстерно, зі смаком та іронією подає ніби на розсуд читачеві. Важка праця, злидні, безвихідь, але повість насичена вірою у добро, світлом та сонцем людських душ і сердець. А ще колоритним українським фольклором, який стає рідним італійці. Цікаво, ненав'язливо і філософськи підіймається тут і мовне питання.
Друга частина ніби паралель першій - історія української заробітчанки в Італії, навіть не однієї, а кількох, які зустрічаються, спілкуються, ділять радість та біль, обмінюються досвідом. Тут і роздуми, і любов, і розчарування.
Марині Павленко вдалось гарно поєднати і тут дві історії жінок, Леї та Наталі, зав'язуючи їх між собою. Так зять господині Наталі - колишній залицяльник Леї, яка йому відмовила заради українця-остарбайтера Семена, з яким італійка познайомилась у Німеччині. І знову побут, звичаї, кухня - жодного аналізу автора, жодного нав'язування думки чи висновку, лише наштовхування на висновки. Друга частина книги так і проситься на продовження, хоча такі історії навряд чи матимуть кінець, як важко уже відшукати і початок.
На жаль, книга вийшла з друку накладом лише 500 примірників, та гадаю ласі до гарного "чтива" (вживаю тут це слово не як сленг, а, скоріше, як показник неспання ночі в процесі читання), встигнуть придбати її. Найближчим часом розмістимо інформацію, де це можна зробити і яка вартість.

Переглядів: 1175 | Додав: Sofi
Всього коментарів: 5
Аватар не встановлено!
Рейтинг: 0
Им’я: Юлія
Написав(ла): Юлія | Дата: 31.05.2010, 12:43 


Дуже приємно було прочитати відгук.
Утім, збило мене з пантелику речення: " Так зять господині Наталі - колишній залицяльник Леї..." Прочиталось, ніби це Наталін зять, яка є господинею... Насправді, це ж не так? Може, трохи стилістично поправити?..
Щира дяка за внесок у розвиток уманського літпростору!
0  
1
Рейтинг: 1
Им’я: Софія Кримовська
Написав(ла): Sofi | Дата: 31.05.2010, 12:57 


Дякую!
Саме трохи змінила текст, а за грунтовне уточнення - дяка велика! Виправлю))
0  
2
Аватар не встановлено!
Рейтинг: 0
Им’я: Марина Павленко у кирзових чоботах
Написав(ла): Марина Павленко у кирзових чоботах | Дата: 09.07.2010, 21:06 


Жах-х-х!!
0  
3
Аватар не встановлено!
Рейтинг: 0
Им’я: Tamara Шевченко
Написав(ла): Tamara Шевченко | Дата: 08.08.2010, 11:22 


Я хочу прочитати цю книжку! Де її можна замовити???
0  
4
Аватар не встановлено!
Рейтинг: 0
Им’я: Olia
Написав(ла): Olia | Дата: 03.09.2010, 20:53 


Є в магазинчику на першому поверсі Уманського педуніверситету
+1  
5
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]