П`ятниця, 03.05.2024, 07:56 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2010 » Вересень » 4 » У Легедзиному розкопали готське кладовище
21:31
У Легедзиному розкопали готське кладовище
Іллюстрація до новини ""
Готи – це не лише представники сучасної молодіжної субкультури. Ці германські племена жили на території нинішньої Черкащини майже 2 тисячоліття тому…

Поселення готів ІІІ–ІV ст. н. е. на території села Легедзине археологи знайшли ще три роки тому, втім, розкопки некрополя розпочали лише цього літа. У Легедзиному археологи під керівництвом доктора історичних наук Бориса Магомедова розкопали більше трьох десятків поховань і почали вибудовувати загальну картину стародавнього життя.

Прихід готів із півночі на землі сучасної України, зокрема на Наддніпрянщину, пов'язаний із великим переселенням народів. Прийшлі готи осідали на облюбованій території, змішуючись із місцевим населенням. Готське поселення біля Легедзиного проіснувало від початку ІІІ до середини ІV ст. н. е. аж поки його не зруйнували племена гунів. Гіпотетично, тут жило кілька сотень людей. Розкопки не виявили оборонних укріплень навколо поселення, а отже – мешканці досить вільно і затишно почувалися, не боячись набігів ворогів.

Тут жили досить заможні люди. Це видно з кількості напрочуд якісного посуду, знайденого в похованнях. До речі, кераміка добре збереглася – із кубків, які пролежали в землі чи не 18 століть, і зараз можна пити. Також археологи знайшли два сердолікові намиста, а це рідкість.

Загалом поховальні традиції готів сповнені таємниць. Скажімо, незрозуміло, чому через певний час вони розкопували могилу і перемішували кістки небіжчика (вам згадався вираз "перемивати кістки"?). Цікаво, що готи паралельно практикували кілька обрядів поховань – покладення в землю і кремацію. Причому так ховали і бідних, і багатих, і місцевих, і прийшлих.

Директор державного історико-культурного заповідника "Трипілля" Владислав Чабанюк припускає, що готських поселень біля Легедзиного може бути два. А власне некрополь може стати першим в Україні повністю дослідженим похованням доби черняхівської археологічної культури. За умови, звичайно, повного завершення розкопок…

Підготував: Вікторія ЧЕРКАСОВА
Джерело: "Прес-Центр"
Переглядів: 617 | Додав: Sofi
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]