П`ятниця, 03.05.2024, 13:35 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2010 » Червень » 25 » Уманчани можуть хасидів на паломництво... не пустити
13:47
Уманчани можуть хасидів на паломництво... не пустити
Заяву про те, що громадські організації міста вимагають громадських слухань та готуються не пустити паломників-хасидів на святкування Рош-га-Шана, оголосили представники Ради громадських організацій Умані. Їхня головна вимога – щоб влада і міліція в першу чергу навчились поважати місцеве населення й припинили утиски заради іноземців...

Останні двадцять років кожен вересень в уманчан асоціюється із присутністю великої кількості закордонних гостей. Цього ж року планується приїзд рекордної кількості паломників – майже 50 тисяч. Причина – 200-річчя із дня смерті похованого тут цадика Нахмана. Проте це паломництво може не здійснитись, якщо влада знову прийматиме віруючих по-старому – із "зачисткою" міста, паспортним режимом та мало не комендантським часом для місцевого населення…

– Ми вимагаємо чесного і прозорого паломництва, – заявляє член Ради громадських організацій Віктор Дунаєв. – Щоб до бюджету міста платили всі податки, паломники мали реєстраційні картки й міліція припинила утиски населення. Я був у восьми країнах світу, але в жодній не бачив, щоб заради туристів усе місто перетворювали на "резервацію". А у нас навпаки – паломники можуть ходити де хочуть та як хочуть, а усе місто – тільки з паспортами і мало не маршем. Торік мені довелось сваритися з міліціонерами, які не пускали додому 14-річного хлопця, котрий повертався зі школи й забув удома свідоцтво про народження.

Рада громадських організацій висунула вимоги, які влада й міліція мають задовольнити, якщо хочуть прийняти паломників. У гіршому випадку – вони будуть проводити громадські слухання й пропустять до міста не більше тисячі паломників. Саме таку кількість паломників місто може комфортно розмістити у готелях.

– Торік багато шуму наробили скандали, пов'язані з оплатою паломниками комунальних послуг, – згадує голова Ради громадських організацій Валерій Кислинський. – Тоді з'ясувалось, що комунальники, міліція та влада виставляли рахунки Міжнародному благодійному фонду ім. Рабі Нахмана. Тут щось не так. Коли ми їдемо за кордон, то за нас не платять ніякі фонди. Усе включено до туристичного збору. Чому досі за двадцять років такого немає в Умані?

Заступник голови облдержадміністрації Анатолій Чабан, що прибув на Всеукраїнську міністерську нараду з прийому паломників, зазначив, що зауваження громадян доречні, і що справді, варто спробувати приймати гостей по-європейському, без "ліній оборони". А порядок забезпечувати мобільними групами правоохоронців.

Підготував: Костянтин ПАДЕЦЬКИЙ
Джерело: "Прес-Центр"
Переглядів: 640 | Додав: Sofi
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]