П`ятниця, 26.04.2024, 09:45 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Грудень » 15 » Уманчанин Геннадій Кліщар – художник, який створює поштові марки
08:22
Уманчанин Геннадій Кліщар – художник, який створює поштові марки
Іллюстрація до новини "Художник-колекціонер Геннадій Кліщар показує марки, які розробив сам"
Художник-колекціонер Геннадій Кліщар показує марки, які розробив сам
Фото: Ірина ПАТЛАТЮК
На поштових конвертах та марках завжди є нехитрі на перший погляд картини у мініатюрі. Уманчанин Геннадій Кліщар кілька десятків років створює марки. Відомий уманський художник вкладає душу у кожен маленький витвір мистецтва. Знають Геннадія і за кордоном.

Геннадій Кліщар працює в Уманському педуніверситеті викладачем композиції та художньо-прикладної графіки. Малювати почав ще в юності. Його роботи купували американці та бізнесмени у приватні колекції.

– Деякі роботи дарував, дещо купували друзі. Малювати серйозно почав у 16 років. Щоправда, спочатку грав на скрипці. З дитинства любив цей інструмент. Музику я покинув і почав займатися малюванням. Батьки спочатку не повірили в серйозність намірів, казали: "Ти і грати хотів".

Після закінчення Львівського поліграфічного інституту отримав направлення в Київ.

– Працював у видавництві "Наукова думка". Пізніше у Кишиневі трудився художнім графіком. У 1985 році я переїхав в Україну. Тут робив книгу "Двоє під однією парасолькою". Вона дуже популярною була. У 1997 році я працював у "Грифоні".

У родині Кліщарів кілька поколінь були тісно пов’язані з поштою.

– Мій батько був заслуженим колекціонером України. Мав чималу колекцію марок. Вона і зараз є, але не вся збереглася. Багато екземплярів втрачено, – зітхає чоловік. Каже, що продавати батьківську колекцію не збирається. – Дід Михайло з 1910 року працював у поштових вагонах. Їздив у далекі рейси: до Каспію, у Польщу.

Геннадій розповідає, що окрім живопису та графіки мріяв створювати ще і марки.

– Якось розговорився із товаришем, він розповів мені, що співпрацював із видавництвом, яке займається марками. Потім пішов у "Марку України", приніс їм свої роботи. Дали мені працювати над двома марками – "Спасо-Преображенський собор" у Чернігові і "Покровський собор" у Харкові. Потім до них замовили ще два конверти – премєржо. Це конверти одного дня і приурочені до якоїсь особливої дати. Після того робив марки до 80-річчя ЗУНР. Всі марки мають знак поштової оплати. І робляться з розрахунку на продаж.

Розповідає, що над однією маркою працювати міг більше півроку.

– Іноді перероблював кілька разів, а бувало, що за дві ночі створював. Перед виготовленням марки вивчав історію, особливості того об’єкта, який мав малювати. Якось замовили марку до 1100-річчя міста Галич. У списку побажань написали, що можна зобразити корону Данила Галицького – першого коронованого керманича України. Сюжет корони досить рідкісний. Я взявся за нього. Перечитав купу матеріалу. В результаті створив марку і конверт до неї з галицьким гербом. Цей досвід використав, коли створював марку до 750-річчя міста Львів. Потім, – усміхається Геннадій, – взявся за живопис. Писав картини. Кілька років не робив марок. Я ж вільний графік. А за деякий час робив марку із зображенням дитячої бібліотеки імені Крупської в Донецьку. За неї ніхто братися не хотів. Були роботи по місту Глухів. Взявся за роботу, бо місто певний час було козацькою столицею, там навіть цехи з виготовлення зброї були. В мене вийшов конверт із художньою маркою.

Одною з найулюбленіших Геннадій Кліщар називає роботу "750 років із часу заснування міста Львів". Блок марок та презентаційний конверт випустили спеціально до Дня міста. Конверт із марками зі спецпогашенням продавали по 3,5 грн.

– Працював над серією "Видатні діячі України". Там був зображений портрет діяча з одного боку, з іншого – його заслуги, – розповідає художник. – Остання моя робота – конверт до 220-річчя Чорноморського флоту.

Геннадій продовжує збирати марки. Каже, що зараз принципи у колекціонерів змінилися.

– Якщо раніше вони керувалися романтичними настроями, захопленням історією, то зараз всі більш прагматичні. Купують те, що можна у будь-який момент продати.

Наразі у митця окрім власних картин є ще цілий альбом створених ним марок.

Підготував: Ірина ПАТЛАТЮК
Джерело: "Прес-Центр"
Переглядів: 804 | Додав: Sofi
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]