П`ятниця, 03.05.2024, 10:58 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2010 » Вересень » 2 » Уманчанин Сашко Лірник: “Чекайте на фільми та мультфільми про Черкащину!”
20:35
Уманчанин Сашко Лірник: “Чекайте на фільми та мультфільми про Черкащину!”

СашкоЛірникУманчанин Олександр Власюк, більш відомий публіці як Сашко Лірник, вже понад 25 років вигадує і виконує власні казки, читає їх на телебаченні і записує на диски. «Люди, події у моїх казках завжди пов’язані з рідним краєм, Черкащиною», – каже він. Більше того, він пише сценарії та знімає художні і мультиплікаційні фільми – теж про Черкащину.

В Умані Сашко Лірник жив у старому будинку родини графа Потоцького. Він досі згадує, як на Різдво з творчим колективом ставили вертеп, ходили по хатах, виступали в районній лікарні. Згадує і 1990-ті роки, коли їх ганяла і переслідувала міліція через український прапор.

Нині пан Олександр живе і працює в Києві. І вся його творча діяльність переплітається зі спогадами, історією рідного краю. Хоч і живе в столиці довгий час, все одно вважає себе уманчанином.

– Усі мої казки, оповіді пов’язані саме з Уманню, Черкащиною. За моїми творами можна географію вчити: де яке село, дорога, ліс – все чітко можна як путівник використовувати! – каже він. – І всі ті люди, які в моїх казках діють, вони теж колись жили на цій землі. Усе на реальних оповідях, легендах побудовано. І все-таки де не жив – у Росії, Фінляндії, в Києві – Черкащина, Уманщина – це моє рідне.

Майже півроку щодня він розповідає казки у телепрограмі "Світанок” на каналі "ICTV”. До цього три роки виходила телепрограма "Казки Лірника Сашка” – лише там він розповів і записав 530(!) своїх творів.

– Що одна людина може встигнути, те й я встигаю. У мене троє дітей, і їх я виховував на своїх казках, – розповідає пан Олександр. – До того ж, я навчаю мистецтву оповіді казок – це створений мною жанр, моє ноу-хау. Серед моїх учнів – американка з міста Бостон на ім’я Ніна. За фахом вона акторка. Є учні з Росії і, ясна річ, з України. Вони швидко стають самодостатніми в ремеслі, яке обрали.

Вже другий рік Сашко Лірник знімає художній фільм за мотивами своєї казки «Про вдову Ганну Шулячку, Чорного козака і страшне закляття», в якому грає одну із ролей. Зйомки проходять у селі Легедзине Тальнівського району, в Умані і в Києві. Закінчити зйомки фільму планує цього літа.

Крім того, пан Олександр – талановитий мультиплікатор. Сценарій його повнометражного мультфільму "Про чотири роги і козацький рід” визнано найкращим мультиплікаційним сценарієм за часи незалежної України.

Сашко Лірник – автор концепції і сценаріїв мультсеріалу «Моя країна – Україна», який також планується дознімати цьогоріч. Розпочалися зйомки мультсеріалу у 2009 році на замовлення Міністерства культури і туризму України. Він складатиметься з 24-х коротких (по 3-4 хвилини) мультфільмів про різні міста і села України. Пластиліновий мультик не бачили ще ні телеглядачі, ні його замовники. Режисером став відомий український мультиплікатор, автор визнаного Європою мультфільму «Йшов трамвай №9» Степан Коваль. Головний герой мультсеріалу – сам Сашко Лірник, він гратиме себе справжнього: бородатого лірника, що пише казки для дітей. За сценарієм, разом з котом-бешкетником вони подорожують країною та збирають легенди про міста і села.

Найголовніше для сценариста – закінчити роботу, яку розпочав. Він вже відзняв мультфільм про село Легедзине на Тальнівщині, а нині готує сценарій для мультфільму про рідну Умань. А за однією з різдвяних казок пана Олександра столична кінокомпанія запропонувала відзняти повноформатний мультфільм.

– Далі я хочу створити фільм про Умань, про гайдамаків – Гонту, Залізняка. Я фільми знімаю своїм коштом, ні від кого не залежний, тому ніщо не завадить це зробити, – каже пан Олександр. – І в теперішніх умовах, коли вже йде атака на все українське, – в моїх планах виступати по Україні, їздити з концертами по містах, селах, утримувати цей український дух, щоб він не пропав.

Довідка. Сашко Лірник (справжнє ім’я – Олександр Власюк) – казкар, музикант, сценарист, мультиплікатор, телеведучий. Народився 24 січня 1963 року в Умані. За освітою – інженер-будівельник та кораблебудівельник. П’ятнадцять років прожив у Росії, в Мурманську, де став одним із співзасновників українського земляцтва. У 1995 році повернувся в Україну, нині проживає в Києві.

2000 року дитячим журі обраний найкращим дитячим письменником України. У 2009 році указом Президента України йому присвоєно почесне звання «Заслужений працівник культури України». Грав з гуртами «Вій», «Кому вниз», «Чур», «Очеретяний кіт», «Тінь сонця». Постійний учасник фестивалів «Срібна підкова», «Країна мрій», «Шешори», «День Незалежності з Махном».

За матеріалами видання «Прес-центр»

http://umannews.com/?p=941

Переглядів: 717 | Додав: Sofi
Всього коментарів: 2
Аватар не встановлено!
Рейтинг: 0
Им’я: Step
Написав(ла): Step | Дата: 03.09.2010, 16:18 


Взагалі-то це досить стара публікація. Після того "Прес-Центр" писав, що частину з обіцяного Сашком вже відзнято.
0  
1
Аватар не встановлено!
Рейтинг: 0
Им’я: Софія Кримовська
Написав(ла): Софія Кримовська | Дата: 03.09.2010, 16:23 


Буду вдячна, якщо допоможете посиланнями!
Розміщу тут
0  
2
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]