П`ятниця, 26.04.2024, 14:29 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2011 » Квітень » 19 » Уманська Свобода оголосила Коліївщину - 2011... Їх підтримали УНА-УНСО та разом освятили ножі
21:23
Уманська Свобода оголосила Коліївщину - 2011... Їх підтримали УНА-УНСО та разом освятили ножі

Уманський осередок ВО „Свобода” 14 квітня оголосив про початок нової Коліївщина. До них долучились представники УНА-УНСО. Разом вони влаштували смолоскипну ходу від хреста загиблим від рук німців підпільникам до каменя ватажків Коліївщини Гонті та Залізняку. Біля пам’ятного знаку націоналісти символічно освятили ножі.

За словами голови уманського осередку Юрія Ботнара, сьогодні в Україні починає складатись ситуація, схожа на ту, яка стала причиною гайдамацького руху у 18 столітті. Тому акція була покликана привернути увагу влади до проблеми втрати українців власних прав та різкого погіршення рівня життя. Не завадив учасникам акції, яких було близько сотні, навіть проливний дощ.

- Гайдамаки у 1768 році зробили те, що всі ми маємо робити і в 2011 – встали і боролися за свої права, своє життя, свою землю, свій народ. Вони не займалися балаканиною – вони діяли. І діяли результативно. – Йдеться у зверненні голови уманського осередку ВО „Свобода” Юрія Ботнара.

Крім цього учасники акції ще раз звернули увагу місцевої влади до необхідності встановити пам’ятник ватажкам гайдамацького руху на Уманщині Івану Гонті та Максиму Залізняку.

 

Довідка:

Перша смолоскипна хода в Умані відбулась у 1993 році. Тоді члени організації УНА-УНСО встановили у парку Черняхівського дерев’яний хрест та пройшли тоді вулицею Карла Маркса (нині Садова), зробивши кілька кіл навколо пам’ятника Леніну. Наступного року хрест пам’яті за розстріляними українцями було спалено невідомими. Націоналісти встановили другий, який також знищили. Нинішній залізний хрест було встановлено у середині 90-х. Його привезли члени організації „Тризуб” з Тернополя.

Переглядів: 666 | Додав: Sofi
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]