П`ятниця, 03.05.2024, 10:51 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2010 » Квітень » 8 » «Усі на суботник!» або «Хто усе попалив?"
22:22
«Усі на суботник!» або «Хто усе попалив?"
Ну хто з нас не зітхав при слові «суботник» і не згадував «вождя світового пролетаріату» з "брєвном" на плечі? І те, що суботник може бути як у понеділок, так і в четвер, теж давно усім відомо. Гарна справа – навести лад у господі, навколо, у парках та біля торговельних місць. Ще краще, коли це зробить хтось, а ми лише дивитимемось. Хіба ж одному двірнику то під силу? От і вирішують задіяти: школярів, студентів, військових. А зараз, в умовах світової кризи, яка «чогось то» у світі не така й криза, як у маленьких містечках, є можливість залучити безробітних, тобто тих із них, які офіційно зареєстровані у Центрах зайнятості. Так би мовити на громадських засадах, а ще краще оформити це не як громадські роботи, а як безоплатну добровільну працю. Сумнівний крок, але дієвий, бо у гонитві хоч за якоюсь копійкою, з’ясовувати законність такого кроку ніхто не буде, а лад наводити допоможуть.
8 квітня 2010 року в Уманському міському центрі зайнятості людно, як у військкоматі. Черга до столу, за яким два працівники видають невеличкі папірці з подякою за добровільну ( підкреслюю – ред.) допомогу в благоустрої пам’ятників та парків до 65-річчя Перемоги. На кожному такому документі (виявляється, документі) вказане ім’я та прізвище безробітного. На вулиці тим часом з’являються працівники РЕУ, які пропонують різні райони міста. Природно, що основна частина людей обирає свій.

Вулиця Комарова, ДОСи (походження абревіатури будинків офіцерського складу, гадаю, не потрібно пояснювати). Сюди вирушає одинадцять людей, двоє з них чоловіки. Ділянки між будинками та у парку, поруч з нині перебудованим рестораном «Слобода» (поруч з ним не прибирається ніколи). Працівниками РЕУ №1 надаються кілька грабель, мітли та рядна для зносу листя і сміття на купи. Одразу ж дається команда все згрібати та виносити на одну центральну купу, аби було зручно спалювати. На моє зауваження (я також приймаю участь в суботнику, бо тимчасово не працюю і отримаю допомогу по безробіттю), що палити сміття заборонено, отримаю відповідь крізь зуби, що майстра не вчать і вона все тут і сама знає. Уже за годину підпалюють перші купи. На скарги мешканців просто не звертають уваги, натомість їдкий дим добирається до відкритих вікон, білизни, яка сушиться на дворі. Час від часу у вогні щось починає вибухати. Однак майстер РЕУ на це не зважає, а лише вимагає від жінок, щоб з чотирьох великих куп вони все стягнули на одну. Мотивує це тим, що трактору так зручніше буде під’їхати по сміття. Трактор з працівниками і не намагається під’їхати ближче, вони зайняті вивозом спиляних мешканцями будинків дерев. Між іншим, погане дерево ніхто не бере, так само не беруть і надто велике, мовляв, важко.
Троє людей, які прибирають у парку, де традиційно сміття дуже багато, адже двірники за цією територією не закріплені (мається на увазі частина парку від вулиці Комарова до площі Перемоги – ред.) інвентар не отримали. Вони руками збирають бите скло, шприці з голками, листя, купи поліетилену. Навіть елементарних рукавиць ніхто так і не надає. Лише на початку другої дня усі задіяні на суботнику змогли здати папірці майстру та розійтись. І то тільки після того, як почали писати спільну заяву про те, що не були попереджені про умови праці (безоплатної, «добровільної») і терміни суботника. За словами спеціалістів Центру зайнятості, уся робота мала тривати не більше двох годин.

Звичайно, що трактор так і не приїхав по сміття, бо уже за годину спалахнуло в кількох нагорнутих купах. Ввечері, близько 21 години невідомими було підпалено решту, наповнюючи вулицю та оселі мешканців їдким димом...

P.S.: Кодекс України про адміністративні правопорушення
Редакцiя вiд 02.02.2009
Стаття 77-1. Самовільне випалювання рослинності або її залишків
Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння -
тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, -
тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Софія Кримовська
Переглядів: 877 | Додав: Sofi
Всього коментарів: 3
Аватар не встановлено!
Рейтинг: 0
Им’я: Марина
Написав(ла): Марина | Дата: 09.04.2010, 14:55 


Реально достали уже с этим дымом!
+1  
1
Аватар не встановлено!
Рейтинг: 0
Им’я: Олександр
Написав(ла): Олександр | Дата: 09.04.2010, 14:56 


Дуже хороша стаття, а головне, щоб були зроблені висновки, таких майстрів і хто давав таку вказівку необхідно притягнути до адміністративної відповідальності обовязково, адже від таких "команд" страждають наші жителі, старі, малі та і у молодих хвороб достатню і шкідливий вплив забрудненого повітря негативно може впливати на здоровя людей!!!!! А що у нас говорить Конституція??? що є найдорожчим та найціннішим у нашій державі? на що дивляться органи місцевого самоврядування!! ГАНЬБА!!!! Дякую за розміщений матеріал.
+1  
2
Аватар не встановлено!
Рейтинг: 0
Им’я: Дімон
Написав(ла): Дімон | Дата: 09.04.2010, 15:28 


и то вони дурні безплатно робили?
+1  
3
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]