Четвер, 28.03.2024, 13:09 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Жовтень » 27 » Відкриття пам'ятника Івану Гонті у Христинівці
17:11
Відкриття пам'ятника Івану Гонті у Христинівці

16:31


   24 жовтня, у Христинівці відкрили пам’ятник герою українських національно - визвольних змагань, ватажку руху гайдамаків Іванові Гонті.


   На святі, як на мій погляд, були присутні 1,5-2 тисячі людей. Довга колона пройшла від центру міста до пам’ятника. «Склад колони» - попереду помаранчевий «запорожець» з відкритим верхом і прапорами, далі козак на коні, за ним козаки у більш-менш сучасній військовій формі із квітами, дівчата-барабанщиці, решта учасників ходи. Прапори були в основному державні, сила-силенна помаранчевих «Нашої України» і кілька прапорів дрібніших правих партій.


   Гостями свята були голова Черкаської ОДА Олександр Черевко, архієпископ Черкаський і Чигиринський Іоанн (УПЦ КП), керівництво району і міста, представники духовенства, а також голова села Гонтівка, що на Вінниччині, Михайло Бей.


   Міський голова Христинівки Микола НАКОНЕЧНИЙ: «Земля, на якій встановлено пам’ятник, знаходилася у ті часи у володінні уманського сотника Івана Гонти.

   Історія будівництва пам’ятника дуже коротка. До мене як до міського голови в останній рік зверталися представники національно - патріотичних сил з пропозицією про спорудження такого пам’ятника. Я виніс це питання на сесію міської ради, яка відбулася 4 вересня цього року. Депутати одноголосно підтримали пропозицію. Будівництво проводилося за рахунок благодійних внесків. Допомагали і христинівчани, і уманчани, і навіть наші земляки з Росії.


   Нам також відомо, що не всі підтримали будівництво пам’ятника Івану Гонті. У нашому місці були навіть невдоволення. Але ці труднощі вже позаду… Національна ідея має стати тією силою, яка об’єднає український народ».

   Далі голови області, району і міста відкрили пам’ятник Гонті.


   Архієпископ ІОАНН:
   - Цей пам’ятник нагадує нам, яким способом в часи духовної і тілесної руїни український народ згуртовувався і захищав себе. Герой України Іван Гонта був православним козаком, який бачив, як шляхта поневолює наш народ, як церкви здають корчмарям і ті роблять з них місця, де українці гинуть тілесно і духовно. Іван Гонта зніс цю проказу з тіла нашого народу, спас наш народ у той час. Не тільки він один, але він був ватажком, за ним пішли справжні патріоти, які хотіли, щоб наш народ не розчавила іноземна отрута, не властива для нашого народу – тверезого, мужнього, лицарського.

   Серед нас теж повинні бути оці Гонти, які мають вставати на боротьбу з отим змієм і загарбником, який знищує наш народ. І сьогодні ми потребуємо їх у цій боротьбі, яка без крові, але в якій гинуть наші діти, п’ючи пиво, горілку і вживаючи наркотики.

   Навряд чи можна сприймати Івана Гонту як організатора антиалкогольної компанії, але духовенству, як то кажуть, видніше. :)

   Далі відбулося освячення пам’ятника. 

   Валерій ПОНОМАРЕНКО, голова Христинівської райдержадміністрації, розповів про досягнення району, подякував усім трудівникам, Президенту і губернатору.

   Голова територіальної громади с.Розсішки, де народився Гонта, Людмила МУДИК, поскаржилася, що в їхньому селі ще досі немає пам’ятного знаку Гонті і попросила допомогти у цьому. Про це ж попросила і Лідія Мефодіївна Максименко з села Розсішки, прямий нащадок Івана Гонти.

   Голова Черкаської ОДА Олександр ЧЕРЕВКО чи не єдиний виступав без папірця. Говорив, як політик: назвав Гонту борцем з імперіями. Як і Хмельницький, і Мазепа, і Залізняк, Гонта є виразником національної ідеї.

   - Для імперій такі люди завжди зрадники, але для України вони є героями. Ми вшануємо всіх героїв, які боролися за незалежність, щоб шлях незалежності був незворотнім.

   У кожному столітті знаходився ватажок, який відстоював національну ідею і робив спроби будувати незалежність своєї державі. І що найголовніше – це вдавалося, тому що народ завжди був готовий підтримати ватажка, який за волю і незалежність, за державність. Але імперії завжди намагалися подавляти і домовлятися зі зрадниками.

   Історія свідчить, що не можна вірити жодній імперії, бо імперія ніколи не підніме національного героя – тільки великодержавних діячів, а національний буде завжди зрадником.

   Сьогодні ми бачимо, що Президент України Віктор Ющенко стоїть саме на ідеях національних, ідеях відродження незалежної держави, національної культури, духовної єдності, побудови єдиної помісної православної церкви, щоб народ об’єднався навіки. І ми у цьому завжди є опора. Бо на Черкащині завжди починалися всі національні війни, які прагнули лише одного – свободи.

   Від гуманітарної сфери і вшанування пам’ятних дат губернатор перейшов до економічних і промислових досягнень Черкащини. Наприклад, після відкриття річкового порту собівартість пшениці стане нижчою на 10%. Але розбалансованість влади унеможливлює подальший ефективний розвиток. Щоб не займатись косметикою, Президент запропонував нову Конституцію, яка «розводить» всіх бажаючих одночасно керувати.

   І зараз нічого не змінилося, залишилися імперії, які думають, як Україну ділити і використовувати. У 2004 р. світ пізнав іншу Україну – незалежну, з вільними людьми, які вірять у свободу, у самих себе і у свою державу. З вірою будуймо разом нове життя, будуймо в єдності. Національній демократії альтернативи нема.

   Далі губернатор вручав людям, переважно чиновникам і підприємцям, подяки Президента України та відзнаки ОДА.

   Михайло БЕЙ з села Гонтівка (таку назву дали селу у 1948 р.) передав у дар христинівчанам пам’ятний знак і мішечок із землею з місця страти Івана Гонти.


   Далі відбулася церемонія посвячення маленьких хлопчиків у козачата. «Посвячував» Микола Передрій, генерал-хорунжий, отаман Христинівського полку Черкаського крайового товариства Українського козацтва. Спочатку вголос зачитували козацьку присягу (до божевілля схожу на «торжественное обещание пионера Советского Союза», тільки певні слова поміняли), а хлопчики (дівчаток, до речі, не було) після кожного речення вголос кричали «Присягаю». Потім кожного хлопчика викликали поіменно, він цілував хрест і Біблію, панотець кропив його, потім хлопчик цілував шаблю і козацький прапор, Передрій потискав йому руку і вручав «Реєстрову грамоту козацького джури».

   Далі у козаки посвятили кількох дорослих дядьків, в т.ч. мера Христинівки Наконечного. Також його нагородили від козацтва орденом Івана Богуна.

   Далі почалася неофіційна частина. Виступав лауреат обласних конкурсів ансамбль «Ласкаво просимо», відбулися усілякі дитячі і дорослі конкурси, типу перетягування канату, людей годували борщем і кашею.


   Борщ готували в двох 100-літрових казанах, які виготовив спеціально для фестивалю Смілянський машинобудівний завод "Сміламаш", змагаючись між собою поварі міської ради (команда «Гарячі перці») та медиків (команда «Крута галушка»). Команди готували власний тип борщу за особливим рецептом. Кулінарній команді медиків вдалося здолати команду депутатів та отримати визнання журі та всіх гостей свята.


   Надзвичайно видовищними стали показові виступи українських козаків, які продемонстрували свою надлюдську силу, вправність в бойовому гопаку, майстерність управлятися з булавою та іншою козацькою зброєю, стояли та лежали на цвяхах, побитих пляшках, розбивали камінні брили молотом у руках та на грудях своїх товаришів.


   Несподіванкою стало молоде подружжя Роми і Лесі Мушнін із с. Розсішки, які в день свого весілля завітали до щойно відкритого пам’ятника Івану Гонті, щоб вшанувати його пам’ять покладанням квітів. Мабуть, сподівання та віра міського голови М.П. Наконечного, що до цього пам’ятника не заросте людська стежина, що до нього ми будемо покладати квіти в дні свят, а національна ідея стане тією силою, яка об’єднає український народ уже почали втілюватися в життя.


Олександр Неситов
Використані матеріали Олени Білозерської

http://khrystynivka.ucoz.ua/

Переглядів: 1264 | Додав: Sofi
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]