Субота, 27.04.2024, 19:48 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2010 » Вересень » 28 » Закон про мову знищить українську націю
13:12
Закон про мову знищить українську націю

Закон про мову знищить українську націю

Вчена рада Києво-Могилянської академії звернулася до Президента Віктора Януковича і голови ВР Володимира Литвина із закликом зняти з розгляду у парламенті законопроект про мови та розробити за участю фахівців інший проект закону.

У НАУКМА переконані, що запропонований документ суперечить Конституції України, спотворює суть Європейської Хартії регіональних мов і призведе до витіснення української мови.

Про це йдеться у рішення Вченої ради Національного університету Києво-Могилянська академія. У ньому наголошується, що аналіз внесеного 7 вересня 2010 на розгляд Верховної Ради України проекту Закону України Про мови в Україні свідчить, що й концепція цього законопроекту, і більшість його ключових норм суперечать Конституції України, рішенням Конституційного суду України від 14 грудня 1999 № 10 -рп / 99 у справі про офіційне тлумачення положень ст. 10 Конституції України і ґрунтується на довільному тлумаченні Європейської Хартії регіональних або міноритарних мов.

У Києво-Могилянської академії переконані, що цей законопроект кардинально ревізує основи державної мовної політики в Україні, вводячи в правове поле такі не передбачені Конституцією України поняття, як «регіональна мова», «мовна група», «мовна меншина», «регіональна мовна група «,» україно-російська двомовність «,» мовне самовизначення «(ст.ст. 1,3,7), зобов’язуючи місцеві органи державної влади, органи місцевого самоврядування, об’єднання громадян, установи, організації, підприємства, їх посадових і службових осіб, а також громадян – суб’єктів підприємницької діяльності та фізичних осіб використовувати регіональну мову (частина 7 ст. 8).

«Увесь зміст законопроекту дає підстави стверджувати, що в разі його прийняття як закону фактично російської мови (за змістом законопроекту), російській буде надано статус іншої державної. Законопроект спотворює суть Європейської Хартії регіональних або міноритарних мов, покликаної захищати ці мови, а не встановлювати статус мов і порядок їх застосування», – наголошується у рішенні Вченої ради НаУКМА.

Також, як зазначають в академії, україно-російська двомовність трактується у ст. 7 законопроекту як «найважливіше надбання українського народу». При цьому, на переконання Вченої ради Києво-Могилянської академії, ігноруються драматичні обставини XVIII-ХХ століть, коли українська мова і її носії зазнавали переслідувань і жорстоких репресій з боку урядів як царської, так і радянської імперій.

У законопроекті також стверджується, що російська мова «є рідною, або такою, якою повсякденно користується більшість громадян України».

«Це не відповідає дійсності: згідно з результатами Всеукраїнського перепису 2001 року, рідною назвали російську мову 29,6% населення, а не» більшість громадян України «, – нагадали в НАУКМА.

В академії також зазначають, що законопроект не враховує принципової вимоги Європейської Хартії регіональних мов або мов меншин щодо того, що «охорона і розвиток регіональних мов або мов меншин не повинні зашкоджувати офіційним мовам і необхідності вивчати їх», і не передбачає заходи захисту щодо українського мови як державної в тих місцевостях, де вона менш поширена, згідно зі ст. 3 Європейської Хартії.

«У випадку прийняття і реалізації пропонованого законопроекту Про мови в Україні неминуче станеться маргіналізація української мови, витіснення її з найважливіших сфер суспільного життя, що, врешті-решт, призведе до зникнення української нації як системоутворюючого фактора незалежної української державності. Відсутність мотивації щодо вивчення української мови спричинить у перспективі мовну ізоляцію і відчуження регіонів України одне від одного, що, у свою чергу, покладе початок «мовній федералізації» Україна і її дезінтеграції як держави», – переконані в Києво-Могилянській академії.

Вчена рада НаУКМА вважає, що запропонований законопроект про мови повинен бути знятий з розгляду у Верховній Раді, оскільки суперечить основоположним принципам Конституції України, вимогам Європейської Хартії регіональних або міноритарних мов і становить загрозу цілісності української держави і самому її існуванню.

Вчена рада НаУКМА вказує на те, що необхідно розробити концептуально інший, новий законопроект за участю фахівців, а не представників окремих політичних сил.

Нагадаємо, раніше Голова Верховної Ради Володимир Литвин попросив президента Національної академії наук Бориса Патона надати експертний висновок щодо зареєстрованих в парламенті законопроектів про мовну політику на предмет їхньої історичної обумовленості і відповідності міжнародному праву.

7 вересня голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, голова фракції Комуністичної партії Петро Симоненко і член фракції Блоку Литвина Сергій Гриневецький зареєстрували в парламенті законопроект № 1015-3 Про мови в Україні, яким запропонували Раді визначити порядок використання мов.

ЗІК
Переглядів: 648 | Додав: Sofi
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]