П`ятниця, 29.03.2024, 13:14 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Листопад » 8 » "Запорозький рукопис" не збрехав про скарби в Умані
19:06
"Запорозький рукопис" не збрехав про скарби в Умані

"Запорозький рукопис" не збрехав про скарби в Умані


Іллюстрація до новини ""
"Запорозький рукопис про скарби" був виданий друком в Києві 1857 року. Видавець Сементовський гарантував, що рукопис, написаний запорізькими козаками, надруковано "слово въ слово, безъ малейшего измененія".

Рівно через 100 років, 1957-го, знавці цього видання мали змогу переконатися у правдивості написаного… Збереглися перекази про те, що козаки заховали скарби в урочищах поблизу Умані – Полігарні, Раківці, Свічкарні та Грековому лісі. 1957 року саме в урочищі Полігарня було знайдено скарб із близько тисячма польських монет XVII століття. Того ж року на полі села Піківець знайшли глиняний горщик зі скарбом старовинних російських монет.

"Рукопис" зберіг детальне описання місця, де в Умані було сховано ще один скарб козаків: "біля замку, просто хвіртки, в колодязі – він був на березі над річкою". Йшлося про річку Уманку, але де саме була та хвіртка замкового муру, наразі невідомо. Проте у 1980-х роках в різних місцях Умані було знайдено два скарби – один з кількох сотень золотих і срібних монет, а інший – аж із чотирма тисяч давніх монет! Щоправда, тільки 76 із них були срібними, а решта – мідними… А точне місце, де проходили мури замку, так досі й не відоме – тільки під час будівництва в 1955 році було знайдено так звану Раківську браму, сліди згарищ, людські кістки, рештки посуду і зброї – те, що залишилося від захисників Умані, які 1674 року загинули від рук турецьких вандалів, які знищили замок разом із містом.

А найзнаменитішим став скарб з городу бабці в селі Старі Бабани поблизу Умані. Тільки те, що з цього скарбу потрапило до музею, вражає – це було 2112 срібних польських шелягів, флоринів, ортів, трояків, півтораків, грошів коронних і гданських. Загальна вага бабусиної знахідки – понад три кілограми срібла! До речі, на сучасному "чорному ринку" монети XVII століття коштують від 5 до 20 і навіть більше євро кожна…

Підготував: Олександр БРАВАДА
Джерело: "Прес-Центр"
Переглядів: 1199 | Додав: Sofi
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]