П`ятниця, 29.03.2024, 10:33 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2011 » Квітень » 8 » Заради березового соку уманці готові нищити дерева
20:58
Заради березового соку уманці готові нищити дерева

Збираючи цілющий березовий сік, уманці забувають про міру і вбивають дерево. В місті та районі нищення берез набуло загрозливих масштабів. За це передбачено штрафи та відшкодування збитків до двох з половиною тисяч гривень за одне дерево. Офіційно збирати сік заборонено.

 

      Рідину, яка скапує з берези, називають соком вельми умовно. Насправді це збагачена мінералами вода, яка просочується вгору під дією кореневого тиску. Завдяки цій силі рослина збагачується поживними речовинами. Вони надходять до дерева через коріння. Далі розчин води й мінеральних солей потрапляють у ксилеми, які розносять рослинні «вітаміни» по всій рослині. Весною, коли дерево пробуджується після зимового простою, цей тиск особливо сильний.

Офіційно збирати березовий сік в Україні заборонено. Лише за виключенням тим випадків, коли це роблять промислово у спеціальних відведених місцях. На Уманщині таких немає.

Статистики, скільки через здобування соку, було знищено дерев, на сьогодні не ведеться. За словами інспектора екологій в Черкаській області Юрія Мулька масштаби жахливі і загрозливі.

Збираючи сік з цілющими властивостями забувають про основне основного правила – не взловживати. Після збирання соку, отвір у корі берези потрібно замащують.

- Ніхто цього не робить. Ввечері поставлять пляшку, а ранком тільки порубане місце лишать, з якого рідина ще сочиться. Кожного року по кілька висохлих багатолітніх берез з’являється. – Розказує Юрій Мулько, інспектор екологій в Черкаській області. Зловити збирачів практично неможливо. Цим повинні займатись дільничні інспектори міліції.

У житлових районах Умані берези з прив’язаними пляшками теж нерідкість. Інколи сусіди між собою сперечаються за власність на те чи інше дерево. Часом, не знайшовши соку, лишають порубану березу висихати.

- За деревами повинні слідкувати відповідні комунальні служби. – розповідає начальник відділу екологічного контролюбіоресурсів та природо-заповідного фонду Державної екологічної інспекції в Черкаській області Микола Сидоренко. – Ремонтно-експлуатаційні об’єднання, правоохоронці. При кожній сільській раді повинна працювати комісія з охорони громадського порядку. Це їхня справа – берегти навколишнє середовище. Адже у підпорядкуванні одного інспектора кілька районів. По кожному дереву з Черкас не наїздишся.

 Довідка

За пошкодження дерев передбачені штрафи: для громадян – від 17 до 51 гривні, для посадових осіб – від 51 до 119 гривень. Крім цього передбачене компенсування збитків у разі часткового або повного знищення дерева – від 510 до 2500 гривень

 

Переглядів: 757 | Додав: Sofi
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]